Jesenski dnevi so kot nalašč za kulinarično ustvarjanje. Preverite, kako enostavno iz zelja pripraviti pravo specialiteto!
Sestavine:
- 1 srednje velika zeljna glava
- ¼ skodelice paradižnikove mezge
- ½ skodelice oljčnega olja
- 3 stroki česna, drobno nasekljani
- 1 čajna žlička koriandra
- 1 čajna žlička kumine
- 1 čajna žlička paprike v prahu
- Sol in poper po okusu
- Grški jogurt ali kisla smetana (za serviranje)
Postopek:
1. V manjši skledi premešajte paradižnikovo mezgo, česen, koriander, kumino in mleto papriko.
2. Zelje prerežite napol, nato pa vsako polovico skozi sredico narežite še na 4 rezine.
3. V ognjevarni ponvi segrejte polovico oljčnega olja. Nato dodajte zelje s prerezano stranjo navzdol in ga začinite s soljo. Zelje pražite približno 6 - 8 minut, vmes pa ga večkrat obrnite. Ko je zelje popečeno, ga odložite na krožnik.
4. V enaki ponvi segrejte še preostanek olja, Dodajte začinjeno paradižnikovo mezgo in vse skupaj kuhajte na zmernem ognju in vmes pogosto mešajte. Ko mezga rahlo potemni (čez 2 - 3 minute), prilijte še dobro skodelico vode in vse skupaj zavrite.
5. Ko mešanica mezge in vode zavre, v ponev postavite še popečeno zelje in vse skupaj prestavite v pečico. Zelje pecite 40 - 50 minut pri temperaturi 180°C, dokler zelje ni zelo mehko in zapečeno po robovih, tekočina pa večinoma izhlapi.
6. Pečeno zelje postrezite v kombinaciji z grškim jogurtom ali kislo smetano.
- Preberite si še: RECEPT: Kako iz jabolk narediti puhaste palačinke?
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del