Kako glavo zelja enostavno spremeniti v pravo poslastico? (recept)

22. 10. 2023
Deli
Kako glavo zelja enostavno spremeniti v pravo poslastico? (recept) (foto: Profimedia)
Profimedia

Jesenski dnevi so kot nalašč za kulinarično ustvarjanje. Preverite, kako enostavno iz zelja pripraviti pravo specialiteto!

Sestavine:

  • 1 srednje velika zeljna glava
  • ¼ skodelice paradižnikove mezge
  • ½ skodelice oljčnega olja
  • 3 stroki česna, drobno nasekljani
  • 1 čajna žlička koriandra
  • 1 čajna žlička kumine
  • 1 čajna žlička paprike v prahu
  • Sol in poper po okusu
  • Grški jogurt ali kisla smetana (za serviranje)

Postopek:

1. V manjši skledi premešajte paradižnikovo mezgo, česen, koriander, kumino in mleto papriko.

2. Zelje prerežite napol, nato pa vsako polovico skozi sredico narežite še na 4 rezine.

3. V ognjevarni ponvi segrejte polovico oljčnega olja. Nato dodajte zelje s prerezano stranjo navzdol in ga začinite s soljo. Zelje pražite približno 6 - 8 minut, vmes pa ga večkrat obrnite. Ko je zelje popečeno, ga odložite na krožnik.

4. V enaki ponvi segrejte še preostanek olja, Dodajte začinjeno paradižnikovo mezgo in vse skupaj kuhajte na zmernem ognju in vmes pogosto mešajte. Ko mezga rahlo potemni (čez 2 - 3 minute), prilijte še dobro skodelico vode in vse skupaj zavrite.

Je pogrevanje hrane v plastičnih posodah v mikrovalovni pečici varno?

5. Ko mešanica mezge in vode zavre, v ponev postavite še popečeno zelje in vse skupaj prestavite v pečico. Zelje pecite 40 - 50 minut pri temperaturi 180°C, dokler zelje ni zelo mehko in zapečeno po robovih, tekočina pa večinoma izhlapi.

6. Pečeno zelje postrezite v kombinaciji z grškim jogurtom ali kislo smetano.

 

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del