Pripravite slastno kremasto omako, ki je primerna tudi za vegane!
Številne kremne omake temeljijo na zmiksanih oreščkih, smetani ali kuhani cvetači, a ta slastna omaka je narejena zgolj iz fižola in vode, v kateri so se kuhale testenine. Prav tako ne potrebujete nobenega električnega mešalnika ali drugih posebnih pripomočkov.
Sestavine za 4 osebe:
- 400 g testenin po izbiri
- 2 večji pločevinki fižola
- 1 skodelica sesekljanih orehov
- 4 stroki česna (1 cel, 3 drobno nasekljani)
- Pol skodelice oljčnega olja
- Sok polovice limone
- 2 vejici rožmarina
- 2 žlici drobno nasekljanega peteršilja
- Pol čajne žličke mlete paprike
- Sol in poper po okusu
Priprava:
1. Četrtino skodelice olja segrejte v večji ponvi, nato pa dodajte orehe in mleto papriko. Vse skupaj med mešanjem pražite približno 5 minut, nato pa odstavite iz ognja.
2. V ponvi zmešajte preostalo olje in nasekljan česen ter ponovno pražite 5 minut. Nato primešajte še rožmarin in odcejen fižol ter vse skupaj dobro pomešajte in kuhajte še približno 3 minute.
3. Medtem skuhajte testenine po navodilih na embalaži, 2 minuti pred koncem kuhanja pa jih odstavite. Vodo, v kateri so se kuhale testenine, shranite. Približno 1 skodelico te vode vlijte v ponev s fižolom. S kuhalnico nežno pretlačite približno tri četrtine fižola in vse skupaj dobro pomešajte, da nastane omaka.
4. V omako primešajte še testenine in še dodatno skodelico shranjene vode. Vse skupaj dobro pomešajte in počakajte, da omaka zavre, nato pa kuhajte še približno 2 minuti. Omaka je morda videti precej redka, a se bo kasneje zgostila. Nato primešajte še limonin sok, peteršilj ter sol in poper.
5. Testenine postrezite v skledah, po vrhu pa potrosite še prepražene orehe.
- Preberite tudi: To se zgodi, če v prehrano vključite laneno seme
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?