Kako iz fižola pripraviti slastno kremno omako? (recept)

Kako iz fižola pripraviti slastno kremno omako? (recept) (foto: Profimedia) Profimedia
24. 8. 2022

Pripravite slastno kremasto omako, ki je primerna tudi za vegane!

Številne kremne omake temeljijo na zmiksanih oreščkih, smetani ali kuhani cvetači, a ta slastna omaka je narejena zgolj iz fižola in vode, v kateri so se kuhale testenine. Prav tako ne potrebujete nobenega električnega mešalnika ali drugih posebnih pripomočkov.

Sestavine za 4 osebe:
  • 400 g testenin po izbiri
  • 2 večji pločevinki fižola
  • 1 skodelica sesekljanih orehov
  • 4 stroki česna (1 cel, 3 drobno nasekljani)
  • Pol skodelice oljčnega olja
  • Sok polovice limone
  • 2 vejici rožmarina
  • 2 žlici drobno nasekljanega peteršilja
  • Pol čajne žličke mlete paprike
  • Sol in poper po okusu
Priprava:

1. Četrtino skodelice olja segrejte v večji ponvi, nato pa dodajte orehe in mleto papriko. Vse skupaj med mešanjem pražite približno 5 minut, nato pa odstavite iz ognja.

2. V ponvi zmešajte preostalo olje in nasekljan česen ter ponovno pražite 5 minut. Nato primešajte še rožmarin in odcejen fižol ter vse skupaj dobro pomešajte in kuhajte še približno 3 minute.

3. Medtem skuhajte testenine po navodilih na embalaži, 2 minuti pred koncem kuhanja pa jih odstavite. Vodo, v kateri so se kuhale testenine, shranite. Približno 1 skodelico te vode vlijte v ponev s fižolom. S kuhalnico nežno pretlačite približno tri četrtine fižola in vse skupaj dobro pomešajte, da nastane omaka.

4. V omako primešajte še testenine in še dodatno skodelico shranjene vode. Vse skupaj dobro pomešajte in počakajte, da omaka zavre, nato pa kuhajte še približno 2 minuti. Omaka je morda videti precej redka, a se bo kasneje zgostila. Nato primešajte še limonin sok, peteršilj ter sol in poper.

5. Testenine postrezite v skledah, po vrhu pa potrosite še prepražene orehe.