Sezona češenj je že v polnem pogonu! Preverite, kako iz njih pripraviti omamno dober češnjev zavitek.
Sestavine za 12 porcij:
Testo*:
- 250 g moke
- 1 žlica olja
- 1 dl vode
- Ščepec soli
* Po želji lahko kupite tudi že pripravljeno vlečeno testo
Nadev:
- 1,5 kg svežih češenj
- 120 g rjavega sladkorja
- 80 g masla
- 40 g krušnih drobtin
- 1 dl kisle smetane
- 1 jajce
- 0,5 čajne žličke cimeta
Priprava:
1. Iz sestavin za testo pripravite vlečeno testo, ki ga oblikujte v kepo. Premažite ga z oljem in pustite, da na sobni temperaturi počiva 30 minut, v tem času pa dobro operite češnje in jim odstranite peclje ter peške.
2. V manjši posodici skupaj zmešajte jajce in kislo smetano, da dobite gladko, enakomerno zmes.
3. Testo razvaljajte na pomokanem pultu, nato pa ga preložite na pomokan prt in vse strani tanko razvlecite. Debele konce testa lahko obrežete.
4. V ponvi stopite približno polovico masla in na njem prepražite krušne drobtine. Te enakomerno razporedite po razvlečenem testu. Po spodnji polovici testa potrosite češnje in jih enakomerno posujte s sladkorjem. Po vrhu pa potresite še cimet. Na koncu vse skupaj prelijte z mešanico kisle smetane in jajca.
5. Na spodnji strani, kjer je nadev, pričnete zavitek previdno zvijati. Pomagajte si si prtom.
6. Od preostalega masla uporabite polovico za namastitev pekača, v katerega položite zvitek. Drugo polovico masla segrejte v kozici in z njim premažite vrh zavitka.
7. Zavitek pecite približno 20 - 30 minut pri temperaturi 180°C. Po potrebi zadnjih 10 minut zavitek še enkrat premažite s stopljenim maslom.
8. Pečen zavitek vzemite iz pečice, počakajte da se ohladi in postrezite.
- Preberite tudi: TAKO dolgo bi v resnici morali držati "plank" položaj
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?