Kosilo, ki pogreje (za deževne dni): Enolončnica s šampinjoni in piščancem

Kosilo, ki pogreje (za deževne dni): Enolončnica s šampinjoni in piščancem (foto: Luka Gorše) Luka Gorše
15. 3. 2021

Na mrzel deževen dan si privoščite nekaj "na žlico", da ogrejete telo. 

Najboljše pri enolončnicah je zagotovo to, da jih lahko skuhate v večjih količinah in si prihranite kuhanje še naslednji dan, ali pa jo zamrznete in vzamete iz skrinje, ko se vam ne bo ljubilo kuhati, a si boste vseeno zaželeli jesti zdravo. 

Najboljšo enolončnico zagotovo pripravijo naše babice, a tudi tale recept je odličen! 

Preden gremo na recept, preverite tudi odlično sladico: Čokoladno pomarančna tortica (brez sladkorja!)

Za 3 osebe potrebujete: 
  • 400g piščančjih prsi brez kosti
  • 500g svežih rjavih šampinjonov
  • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 velika rumena ali bela čebula
  • 3 večji stroki česna
  • morska sol, sveže mleti črni poper
  • listi ene vejice svežega rožmarina (opran in sesekljan)
  • 1 ravna žlica zgoščenega paradižnika
  • 1,5 dcl belega vina
  • 2,5 dcl kokošje jušne osnove
  • 20g razmaščene mandljeve moke
  • svež peteršilj (opran in sesekljan)

Gobe operemo in jim odstranimo bete (ki jih zavržemo ali uporabimo v kakšnem drugem receptu). V ponev proti sprijemanju damo žlico olja, ga segrejemo in dodamo šampinjone s spodnjim delom obrnjenim navzgor. Gobe posolimo in pustimo, da se na višji temperaturi pražijo slabih 10 minut.

Česen in čebulo olupimo ter ju sesekljamo. V večjem loncu na žlici olja prepražimo čebulo in česen. Dodamo piščanca narezanega na kocke in preostalo olje. Piščanca posolimo, popopramo, mu dodamo rožmarin in ga pražimo dokler ne postane bel oz. izhlapi voda (približno 5 minut).

Gobe vzamemo iz ponve in jih razrežemo na enako velike dele. Nato jih damo (skupaj s sokom) v lonec s piščancem. Dodamo tudi poper, zgoščen paradižnik, vino, jušno osnovo in moko. Kuhamo še 15 minut v odkritem loncu in vmes občasno pomešamo. Na koncu jed poskusimo in po potrebi dodatno začinimo. Razdelimo na tri dele in povrhu potresemo peteršilj.

OPOMBE: Po želji lahko naredimo enolončnico tudi z drugo vrsto gob.

Za sladico pa si privoščite sirovo tortico z višnjami (brez glutena, nezdravih maščob in umetnih sladil) ali pa čokoladno pomarančno tortico (brez sladkorja!)

Recept iz knjige Superjedi za superljudi (tudi sladici)

Avtor: Luka Gorše, bivši vrhunski športnik, trener in mednarodni avtor knjižne uspešnice Aktivirajte potentio telesa in uma

Recepti so v večini pripravljeni z manjšo vsebnostjo ogljikovih hidratov in večjo vsebnostjo beljakovin. Vsebujejo tudi izračunane hranilne vrednosti. V knjigi boste našli:

  • prigrizke
  • juhe
  • malice
  • solate
  • enolončnice
  • glavne jedi
  • sladice
  • zmrzline
  • napitke
  • osnovne recepte