Recept za odlično zdravo sladico: Sirova tortica z višnjami (brez glutena, nezdravih maščob in umetnih sladil)

Recept za odlično zdravo sladico: Sirova tortica z višnjami (brez glutena, nezdravih maščob in umetnih sladil) (foto: Luka Gorše (Dobre jedi za dobre ljudi)) Luka Gorše (Dobre jedi za dobre ljudi)
6. 9. 2021

Presenetite goste z novo sladico, ki ne bo prinesla odvečnih kilogramov. 

Zdravo lahko jeste tudi, če se tu in tam posladkate. Sladice raje pripravite sami doma, saj tako lahko nadzorujete sestavine in kljub temu, da pazite na sladkor, postrežete z okusnimi jedmi. 

Tokrat bomo sladico postregli v lončku, za katero ne potrebujete posebnih kuharskih spretnosti.

Za 4 osebe potrebujete: 
  • 180 g mandljev
  • 350 g lahkega kremnega sira
  • 150 g grškega jogurta (10% maščobe)
  • 100 g eritritola (ali 70g domačega medu)
  • 1 žlička naravnega vanilijevega izvlečka
  • 1 žlica sveže stisnjenega limoninega soka
  • 250 g zamrznjenih razkoščičenih višenj

Mandlje damo v sekljalnik in jih grobo zmeljemo. Dodamo 40 g eritritola (ali 30g medu) in še enkrat na grobo zmeljemo. Zmes razdelimo enakomerno v štiri manjše kozarce in jo rahlo potlačimo z žlico.

V mešalno skledo odtehtamo kremni sir in grški jogurt, dodamo 60g mletega eritritola (ali 40g medu), vanilijo, limonin sok in vse zmešamo z žlico. Kremno zmes enakomerno razporedimo na mandljevo zmes. Narahlo udarimo nekajkrat po dnu vsakega kozarca, da se krema lepo razporedi.

Višnje razporedimo na kremo enakomerno med vse kozarce in jih postavimo nazaj v hladilnik za vsaj eno uro, da se kremna zmes nekoliko strdi in da se višnje odtalijo.

Tortice postrežemo naravnost iz hladilnika z žličkami.

OPOMBE:

Če uporabljamo eritritol, dodamo mandljem še kakšno žlico kokosovega olja skupaj z eritritolom preden jih drugič zmeljemo. Če uporabljamo med, ga malce segrejemo preden ga dodamo mandljem. 

Praženje oz. pečenje oreščkov ni zdravo, zato se temu v receptu izogibamo. Če pa vseeno želite sladico s praženimi mandlji, potem v predhodno ogreto pečico na 180˚C postavite pladenj s peki papirjem, na katerega ste predhodno potresli mandlje in jih pečete 8-10 minut. Pečene mandlje vzamete iz pečice in jih pustite nekaj minut, da se malce pohladijo. Nato nadaljujete s prvo točko priprave.

Recept je s knjige SUPERJEDI ZA SUPERLJUDI, avtorja Luke Goršeta. Luka je bivši vrhunski športnih, ki je v dobrem desetletju prakse osebno pomagal na stotine posameznikom in skupinam. 

Recepti v knjigi NE vsebujejo: 

  • glutena,
  • soje,
  • nezdravih maščob,
  • umetnih sladil,
  • in po želji dodanih sladkorjev