Predstavljamo pet receptov jedi, ki smo jih iz kaloričnih bomb spremenili v lažje različice. Pri tiramisuju lahko denimo prihranite kar 345 kalorij!
In kar je najboljše: jedi imajo popolnoma enak okus. Tako boste lahko v prihodnje po mili volji uživali ob svojih najljubših jedeh!
Krompirjev narastek - 458 kcal/275 kcal
Za 4 porcije potrebujete:
- 1 strok česna,
- 30 g masla (83 % maščobe) zamenjajte z 1/4 žličke polmastnega masla (39 % maščobe),
- 800 g krompirja,
- sol, poper, muškatni orešek,
- 400 g smetane (30 % maščobe) zamenjajte s 400 g kreme za kuhanje (15 % maščobe)
Priprava:
Pečico segrejte na 220 stopinj. Model za narastke (premera 30 cm) natrite s strokom česna in ga namastite z polmastnim maslom.
Olupljen krompir narežite na tanke rezine, jih zložite drugo poleg druge po modelu in na koncu začinite. Prelijte s kremo za kuhanje.
Narastek pecite 40 do 50 minut. Obložite s koščki masla oz. v lažji različici to odpade.
Hamburger - 690 kcal/379 kcal
Za 4 porcije potrebujete:
- 1 žemljico,
- 1 majhno čebulo,
- 1 žlico masla,
- 1 jajce,
- 1 žlico stopljenega masla zamenjajte z 1 žličko rastlinskega olja,
- 400 g mešanega mletega mesa (30 % maščobe) zamenjajte s 400 g govejega mletega mesa (20 % maščobe),
- 75 ml mineralne vode,
- sol, poper,
- 4 večjih bombet za hamburger,
- 1 srednjo veliko čebulo,
- 2 paradižnika,
- 4 liste zelene solate,
- 120 g večjih kislih kumaric,
- 4 žlice kečapa,
- 4 žlice majoneze (80 % maščob) zamenjajte s solatno kremo (23 % maščob),
- 4 rezine čedar sira (50 % maščob v suhi snovi) zamenjajte s 4 rezinami gavde (16 % maščob)
Priprava:
Žemljico namočite v vodi. Na maslu stekleno popražite kocke čebule. Žemljo iztisnite in ji primešajte čebulo, mleto meso, jajce in začimbe. Oblikujte 4 burgerje in jih na stopljenem maslu pecite z vsake strani približno 4 minute.
Pregnetite goveje mleto meso, vodo in začimbe. Oblikujte 4 burgerje, jih z obeh strani premažite z oljem ter jih nato za približno 12 minut postavite v pečico, ki ste jo ogreli na 220 stopinj. Obrnite in pecite še nadaljnjih 6 minut.
Bombete prepolovite in jih približno 5 minut pecite pri 100 stopinjah. Čebulo zrežite na obroče, paradižnike na rezine, kumare pa prepolovite. Solato operite. Bombete premažite s kečapom solatno kremo in obložite s preostalimi sestavinami.
Tiramisu - 630 kcal/285 kcal
Za 6 porcij potrebujete:
Originalna različica:
- 1/8 l ekspresa,
- 115 g sladkorja,
- 2 žlici amaretta,
- 4 sveže rumenjake,
- 500 g maskarponeja,
- 2–3 žlice kakava v prahu.
Lahka različica:
- 100 ml ekspresa,
- 1 žlico sladkorja,
- 5 žlic vinjaka,
- 400 g lahkega svežega sira z jogurtom (13 % maščobe),
- 200 g lahkega jogurta (1, 6 % maščobe),
- 1–2 žlici kakava v prahu.
Obe različici: naribano lupinico polovice neškropljene pomaranče, 150 g bebi piškotov.
Priprava:
Originalna različica: zmešajte ekspreso, amaretto in 1 žlico sladkorja. Kremasto zmešajte rumenjake in preostal sladkor ter jim na koncu primešajte še maskarpone in pomarančno lupinico.
Lažja različica: zmešajte ekspreso, vinjak in sladkor. Posebej zmešajte sveži sir in jogurt.
Nadaljevanje pri obeh različicah:
Pravokoten, plitev model (približno 20 x 30 cm) obložite s polovico bebi piškotov, jih prepojite s polovico kavne mešanice in prekrijte s polovico kreme. Še enkrat ponovite. Model prekrijte in ga za najmanj 2 do 3 ure postavite v hladilnik. Oprašite z veliko/malo kakava v prahu.
Iz revije Lisa