Najboljša poletna solata - Panzanella iz Toskane

Najboljša poletna solata - Panzanella iz Toskane (foto: profimedia) profimedia
24. 7. 2021

Panzanella ali panmolle je toskanska solata iz namočenega starega kruha, čebule in paradižnika, ki je priljubljena predvsem poleti. 

Solati pogosto dodajo kumare, včasih baziliko, začinjena pa je z oljčnim oljem in kisom. Priljubljena je tudi v drugih delih osrednje Italije in zagotovo bo osvežila vaše poletne popoldneve. 

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g paradižnikov
  • 1 bučko
  • 5 žlic olivnega olja
  • 2 pesti listov solate
  • 1 kumaro
  • 1 rdečo čebulo
  • 1 šop peteršilja
  • 1 žlico kisa
  • 2 stroka česna
  • sol, poper
  • 4 rezine starega kruha
  • 1 žlico masla
  • 1 žlico zeliščnega masla
profimedia

 

Oplaknjene paradižnike prepolovite, bučko pa zrežite na debelejše rezine. Zelenjavo porazdelite po dnu pekača, jo nakapajte z 1 žlico olivnega olja in začinite s soljo in poprom. V pečici, segreti na 180 stopinj, jo pecite približno 20 minut.

V tem času oplaknite solatne liste, kumaro zrežite na koščke, olupljeno čebulo in česen pa sesekljajte. Vse skupaj premešajte.

Na solato položite pečeno zelenjavo. Preostalemu olju primešajte kis, strt česen, sol in poper in polivko prelijte po solati. Kruh zrežite na kocke, jih popecite na zeliščnem maslu in jih nato potresite po solati.