Poletna torta z grškim jogurtom in jagodičjem (brez dodanega sladkorja in peke!)

Poletna torta z grškim jogurtom in jagodičjem (brez dodanega sladkorja in peke!) (foto: profimedia) profimedia
12. 6. 2021

Če si grški jogurt radi privoščite za sladico ali zajtrk, vam bo všeč tudi lahka torta brez peke. Ker ima malo sestavin in je priprava povsem preprosta, jo lahko naredite tudi na počitnicah ali kot piknik sladico.

Najbolje pa je, da je bolj zdrava kot običajne poletne sladice, ki jih kupite v trgovini in da jo lahko prilagodite svojemu okusu. Ne potrebujete veliko kuharskih spretnosti, zato se je brez skrbi lotite.

Potrebujete:

  • 2 skodelici orehov
  • približno 10 datljev
  • ščep soli

Za nadev:

  • grški jogurt brez maščob
  • skodelica jagod in borovnic
  • 2 žlici medu

Preden začnete s peko, namočite datlje v mlačni vodi za 10 minut in jih razkoščičite. Potem lahko pričnete s pripravo testa. V mikser stresite datlje, zmešajte in dodajte orehe. Nastati mora masa, ki na pogled spominja na testo in jo boste lahko razporedili po pladnju.

Iz mase naredite krog s privzdignjenimi konci, kamor boste vlili nadev (pomagate si lahko tudi z modelom za torte). Postavite v zmrzovalnik za 10 minut.

Medtem naredite nadev. Jogurt v posodi zmešajte z medom in z žlico vmešajte jagode ter borovnice. Vse skupaj prelijte na testo, ki ste ga vzeli iz zmrzovalnika. Previdno razrežite in postrezite takoj.

Sladico lahko prilagodite in izberete sezonsko sadje po vašem okusu. Odlično se priležeta tudi ananas ali mango, ki torto naredita še bolj osvežilno. Orehom pa lahko dodate tudi mandlje in lešnike. Spreminjajte in preizkušajte kombinacije, dokler ne najdete svoje najljubše.