Očitno nas mraz še ne zapušča, zato tudi mi ne končujemo obdobja enolončnic. Danes imamo za vas eno brez mesa, seveda pa ji lahko poljubno dodate meso.
Pozimi ugotovimo, kako pomembno je, da telesu zagotovimo vse hranljive snovi, ki jih potrebuje, saj se tako lažje brani pred virusi in bakterijami, ker imunski sistem deluje normalno. Z enolončnico boste poskrbeli tako za zdrave maščobe kot za beljakovine!
Dobra novica je, da je enolončnica zelo nasitna, zato se boste izognili sladkim prigrizkom. Stročnice so polne drugih pomembnih hranil, predvsem mineralov, kot so magnezij, kalij in kalcij. Lahko jo zamrznete ali postavite v hladilnik, kjer vas bo počakala za naslednji dan in si prihranite kuhanje - vse, kar morate narediti, je, da jo pogrejete (najbolje na štedilniku) in pred vami bo domač, topel obrok, ki se ne more kosati s tistim iz restravracije. Lahko jo vzamete tudi na pot in si jo privoščite za malico v službi.
Veste, kakšne so prednosti, če malico prinesete s seboj?
- Ne boste posegali po nezdravih prigrizkih, ki vam pridelajo kar nekaj kalorij, na katere sploh niste pozorni. Ja, tudi tu tiči razlog za maščobne obročke ...
- Prihranite čas in lahko odmor za malico izkoristite tudi za kratek sprehod, ali kosilo pojeste v parku, se pogovorite s sodelavci ...
- V dnevu pojeste nekaj toplega in hranljivega, kar vam omogoči, da se lahko osredotočite na delo. Občutka utrujenosti ne bo, ali pa bo precej zmanjšan.
- Verjetno boste sprejemali boljše odločitve glede prehrane tudi kasneje v dnevu in bolj boste organizirani, saj boste morali imeti izdelan tedenski jedilnik.
Ste pripravljeni na kuhanje?
Čičerikina enolončnica
Najprej pripravite sestavine:
- 220 g kuhane čičerike
- 200 g stročjega fižola
- 200 ml pasiranega paradižnika
- 2 krompirja
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 1 l zelenjavne osnove
- sol in poper
- rastlinsko olje
Na olju prepražite nasekljano čebulo. Dodajte česen in dušite kakšno minuto. Dodajte na kocke narezano korenje. Vlijte v lonec pasiran paradižnik in paradižnikov koncentrat ter dobro premešajte.
V lonec dodajte narezan krompir ter zalijte z zelenjavno osnovo (ali vodo). Solite in poprajte ter po želji začinite s kakšnim zeliščem, npr. z baziliko, peteršiljem ali drobnjakom.
Nazadnje dodajte kuhano čičeriko in očiščen stročji fižol, narezan na manjše kose.
Vse skupaj kuhajte med 20 in 30 minut, toliko, da se zelenjava zmehča. Manjši, kot bodo koščki, prej bo enolončnica kuhana. Mi radi enolončnico postrežemo s kosom kruha in solato, ki doda nekaj svežine.
Recept: zadovoljna.hr
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del