Recepti za ekspresno pripravljene testenine

8. 2. 2012

Realnost sodobnega delavnika in nenehno pomanjkanje časa sta nas pripeljala tako daleč, da je priprava okusenega in polnovrednega toplega obroka že prava umetnost.

Na pomoč nam tu elegantno priskočijo testenine. Iz njih lahko hitro in preprosto pripravimo raznovrstno, okusno in zdravo kosilo oziroma večerjo, odlične pa so tudi hladne. Pri kuhanju testenin se morate držati nekaj zlatih pravil, če želite pripraviti takšne, kot jih imajo radi Italijani.

Razmerja za kuhanje testenin so naslednja - v liter vode daste 100 gramov testenin in 10 g soli. Ko voda v loncu že močno vre, malce zmanjšajte ogenj, dodajte sol ter premešajte. Nato zmečite notri še testenine in jih pustite vreti brez pokrova toliko časa, kolikor vam zapoveduje navodilo na embalaži. Nato jih odcedite.

Znana skrivnost dobrih testenin je namreč ta, da morajo biti, ko so kuhane, še vedno čvrste pod zobmi (al dente). Testenine lahko kasneje zaužijete tudi hladne (lazanje so npr. včasih celo boljše takšne) ali pa jih ob priliki pogrejete. Pripravili smo vam nekaj zares preprostih in hitrih receptov, za katere poleg testenin potrebujete le še peščico dodatnih sestavin. Vsi recepti so mišljeni za štiri osebe. Tri jedi so tople, dve pa lahko pripravite za prilogo glavni jedi ali pa jo postrežete kot samostojno jed.

Po napolitansko

Čas priprave: 5

24 dag špagetinov Barilla kuhajte 5 minut. Prelijte jih z omako, ki jo pripravite tako, da na 3 dag olivnega olja svetlo prepražite 2 dag moke, dodate 50 dag narezanih pelatov in začinite z lovorovim listom, baziliko in muškatnim oreščkom. Na koncu dodajte omaki malce rdečega vina in sladkor (če je potrebno). Posujte s svežim peteršiljem in parmezanom.

Z olivami in olivnim oljem

Čas priprave: 7-9

24 dag rezancev kuhajte po navodilu na embalaži. Že kuhane rezance stresite na 4 dag segretega olivnega olja, ki ste mu prej dodali sesekljana stroka česna in 8 sesekljanih oliv. Rezance premešajte. Ko česen zadiši, odstavite in postrezite.

Metuljčki s tuno

Čas priprave: 10

24 dag metuljčkov kuhajte 10 minut in dodajte omako. Omako pripravite tako, da na žlico segretega olivnega olja dodate sesekljan strok česna in počakate, da zadiši. Za tem stresete zraven 2 sesekljana sardelna fileja (po potrebi), 20 dag pelatov in začinite z baziliko, s poprom in soljo. Podušite 10 minut in na koncu dodajte 16 dag tune iz pločevinke.

Solata z jabolki in zeleno

Čas priprave: 15

24 dag svedrčkov kuhajte 13 minut in ohladite. 15 dag jabolk in 10 dag gomolja zelene narežite na tanke rezance, dodajte malce limoninega soka, sladkor, 0, 5 dl kisle smetane in enako količino majoneze. Premešajte zmes s testeninami in dodajte 8 orehovih jedrc.

Hladni peresniki s paradižnikom in z mozzarelo

Čas priprave: 15

24 dag peresnikov skuhajte in ohladite. 10 dag mini paradižnikov in mozzarelle narežite na manjše kocke, dodajte testeninam in po okusu začinite z baziliko, s soljo, z balzamičnim kisom in olivnim oljem. Dobro premešajte.

Marko Prijatelj