Prehranska strokovnjakinja Zala razkriva njeno najbolj POPULARNO SLADICO (+ kaj morate NUJNO vedeti o pripravi kosila)

16. 2. 2022
Deli
Prehranska strokovnjakinja Zala razkriva njeno najbolj POPULARNO SLADICO (+ kaj morate NUJNO vedeti o pripravi kosila) (foto: Zala Mlinšek)
Zala Mlinšek

Prehranska strokovnjakinja, ki pripravlja sladice? Ja, našli smo jo in z nami je delila odličen recept ter nekaj nasvetov glede kosila, ki vam bodo prišli zelo prav. 

Kdo je Zala Mlinšek?
Moje ime je Zala in sem ustanoviteljica spletne strani Zala's Nutritips. Spletno stran sem 2 leti nazaj ustvarila z namenom delitve prehranskih nasvetov, idej za pripravo kakovostnih in hranilno ustreznih obrokov ter receptov za zdrave in okusne jedi. Po izobrazbi sem magistra inženirka prehrane. Pridobljeno znanje mi pride zelo prav pri razvijanju receptov, saj vem, katera hranila mora vključevati pestra prehrana in katerim se je priporočljivo izogniti.

Pred kratkim sem odprla tudi svoj s.p., saj se moja ponudba storitev vedno bolj širi. Trenutno vodim veliko projektov, največ v smislu predavanj o zdravem načinu prehranjevanja. Opravljam pa tudi prehranska svetovanja.

Ko pripravljate kosilo, bodite pozorni na ...

Pri strankah sem opazila, da jih pri vzpostavljanju zdravega načina prehranjevanja ovira pomanjkanje časa in idej za pripravo kosil. Zato sem pripravila priročnik z naslovom Hranljiva kosila v 30 minutah, kjer so zbrane ideje in enostavni recepti za hitro pripravljena hranljiva kosila. Čas priprave in kuhanja vam bo vzel zgolj 30 minut!

Recepti in nakupovalni seznami so zasnovani v obliki mesečnega načrta, za vsak teden posebej. Vsak recept pa je opremljen tudi s hranilnimi vrednostmi na porcijo. Priročnik je na voljo v fizični in elektronski obliki. Naročite ga lahko na moji spletni strani: www.zalasnutritips.com.

Zala Mlinšek

Zelo pomembno je namreč, da večjih obrokov, kot je kosilo, ne izpuščamo. Za opravljanje dnevnih aktivnosti potrebujemo energijo, ki nam jo da prav hrana. Če si pripravimo uravnoteženo kosilo, bo sitost po obroku držala dlje in ne bo prisotne želje po vmesnih sladkih prigrizkih. Pomembno je, da kosilo vsebuje vsa hranila, torej:

  • kakovostne maščobe (repično in oljčno olje, ribe, oreški, semena),

  • polnovredne ogljikove hidrate (polnovredne kaše in testenine, kosmiči, stročnice) in

  • puste beljakovine (meso, mlečni izdelki, morski sadeži,..).

Tudi vitamini in minerali, ki se nahajajo v sadju in zelenjavi, so nepogrešljiv del večjega obroka. Kako to izgleda na krožniku, pa najdete na moji spletni strani, kjer se nahaja več kot 100 receptov za različne jedi (kosila, malice, sladice, ...).

Čas je za sladico!

Predstavljam vam najbolj popularen recept v lanskem letu na moji spletni strani. Postopek priprave je smešno enostaven. Gre za ajdov puding, za katerega potrebujete: 

  • 100 g ajde
  • 1 žlica chia semen
  • 1,5 dcl mleka
  • pol žličke cimeta
  • 5 kapljic vanili ekstrakta (flavour dropsi)
  • (+ banana, arašidovo maslo)
  • zamrznjene maline ali borovnice, sesekljani oreški

To bo dovolj za dve porciji. 

Ajdo namočimo v vodo za 2 uri, lahko tudi čez noč. Odlijemo odvečno vodo, dodamo mleko in chia semena ter zblendamo v mikserju. Opcijsko lahko dodamo tudi banano ali arašidovo maslo. Primešamo začimbe in serviramo s sadjem in oreški, kot kaže na sliki.

Ste sladkosnedi? Poiščite še več Zalinih sladic TUKAJ!

Zala Mlinšek