Kosilo, ki vas bo ogrelo in telo založilo s hranljivimi snovmi: božanska mineštra iz leče

Kosilo, ki vas bo ogrelo in telo založilo s hranljivimi snovmi: božanska mineštra iz leče (foto: Profimedia) Profimedia
5. 11. 2022

Okusna in enostavna enolončnica, ki je super izbira tudi v primeru, ko si želite izgubiti odvečne kilograme ali nadzorovati težo. Poglejte, zakaj. 😉

Ali leče do sedaj niste pogosto uporabljali pri kuhanju? Sedaj boste to spremenili, ko vam povemo, koliko dobrih koristi ima za telo. In kot veste, je pozimi še posebej pomembno, da si zagotovite vse hranljive snovi ter s tem telesu omogočite normalno delovanje. Posledično se lahko brez težav bori z virusi in bakterijami. 

Leča spada med stročnice, le-te pa vsebujejo veliko topnih vlaknin in beljakovin, zato upočasnijo odziv krvnega sladkorja in se dlje časa prebavljajo, kar vam pomaga ohraniti občutek sitosti. Zato lahko recečmo, da je leča dobra izbira za vse, ki želite obdržati težo ali shujšati, saj ne boste posegali po nezdravih prigrizkih. Vlaknine urejajo prebavo in preprečijo zaprtost, a z njimi ne pretiravajte - količino povečajte postopoma, da se ne pojavi občutek napihnjenosti in plini. 

V leči najdete tudi cink - mineral, ki ohranja možgane, srce, reproduktivno zdravje … Ena od njegovih najpomembnejših vlog je ustvarjanje sinteze beljakovin in DNK, močno pa vpliva tudi na posameznikov libido. 

Smo vas prepričali? V mrzlih dnevih bo vsekakor dobro delo nekaj "na žlico", zato pripravite sestavine za lečino enolončnico. 

Sestavine za 4 osebe:
  • 1 nasekljana čebula
  • 2 nasekljana stroka česna
  • 1 narezano steblo zelene
  • 2 narezana korenčka
  • 1 pločevinka pelatov
  • 1 skodelica rjave leče
  • 1 skodelica graha
  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlici kokosovega jogurta
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 čajna žlička kumine
  • 1 čajna žlička timijana
  • Sol in poper po okusu
Priprava:

1. Na oljčnem olju prepražite čebulo in česen. Nato jima dodajte zeleno, korenje, kumino in timijan. Vse skupaj pražite še 5 minut.

2. Dodajte še pelate, lečo in grah ter vse skupaj zalijte z zelenjavno jušno osnovo. Mineštro kuhajte v pokriti posodi pol ure, zadnjih 5 minut pa primešajte še sol in poper po okusu.

3. Mineštro prelijte na krožnike ter vsakemu dodajte pol žlice kokosovega jogurta in postrezite.