RECEPT: bučno-kostanjeva juha

RECEPT: bučno-kostanjeva juha (foto: Profimedia) Profimedia
18. 9. 2022

Juha, ki kar kliče po jeseni! Preverite, kako jo pripraviti.

Potrebujete:
  • 60 g masla
  • 2 čebuli
  • 800 g buče
  • 350 g kuhanega, olupljenega kostanja
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 3 žlice smetane za kuhanje
  • Sol in poper po okusu

Priprava:

1. Bučo dobro operite, olupite in ji odstranite semena. Nato jo narežite na manjše kose. Čebulo olupite in drobno nasekljajte.

2. V večjem loncu na zmernem ognju raztopite maslo. Dodajte mu sesekljano čebulo in jo na hitro prepražite, da postekleni. Nato primešajte še bučo in vse skupaj pražite še približno 3 minute.

3. Bučo zalijte z jušno osnovo. Ko ta zavre, znižajte temperaturo in vse skupaj kuhajte še približno 15 minut. Nato primešajte še kostanj in kuhajte še 10 minut.

4. Ko se buča lepo zmehča, juho odstavite in jo gladko zmiksajte s paličnim mešalnikom. V kolikor je pregosta, ji lahko dodate še nekaj vode. Juho na koncu začinite po okusu, ji vmešajte še smetano in postrezite.