RECEPT: Cvetačna pica

RECEPT: Cvetačna pica (foto: Profimedia) Profimedia
11. 2. 2022

Pripravite si zdravo in okusno verzijo pice, ki je primerna tudi za vegane!

Sestavine:
  • 1 srednja glava cvetače
  • 1,5 žlice lanenih semen
  • 3 žlice kvasnih kosmičev ali veganskega parmezana
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1 čajna žlička origana
  • 1 čajna žlička bazilike
  • 1 čajna žlička česna v prahu
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 1 žlica koruznega zdroba
  • Sestavine po želji, s katerimi boste nadevali pico (paradižnikova omaka, sir, zelenjava...)

Postopek:

1. Cvetačo naribajte dobite drobne koščke (v velikosti riževih zrn). V vreli vodi jih kuhajte 5 minut, nato pa jih dobro odcedite, ožmite in pustite, da se ohladijo. Poskrbite, da so koščki res dobro ožeti.

2. V večji posodi zmešajte lanena semena s 4 žlicami vode. Zmes pustite stati približno 5 minut, nato pa primešajte še koščke cvetače, sol, kvasne kosmiče, origano, baziliko, česen in koruzni škrob. Z rokami pregnetite zmes, da dobite rahlo testo. Vmes ga okusite in po želji dodatno začinite.

3. Obložite pekač s peki papirjem. Najprej po njem posujte koruzni zdrob, nato pa enakomerno razporedite cvetačno testo tako, da oblikujete kvadrat ali krog. Testo naj bo debelo približno 1 centimeter.

4. Testo pecite 45 minut pri temperaturi 190°C. Nato testo previdno obrnite in pecite še 10 minut.

5. Pečeno testo obložite s sestavinami po želji in vse skupaj pecite še dodatnih 5 minut. Nato počakajte, da se pica nekoliko ohladi in jo postrezite.

Veronika Sivka