Kaki je trenutno glavni sezonski sadež. Iz njega lahko naredite tudi okusno vegansko pecivo.
Za mali pekač premera 15 cm (vendar je tako biskvit kar visok) potrebujemo:
- 150 g pirine moke
- 1 dcl sojinega jogurta ali vode
- 0,5 dcl olja
- vinski kamen ali pecilni prašek
- vaniljev sladkor
- majhen ščep soli
- sok 2 limon
- *lupinica ene limone (*bodimo pozorni pri izbiri limon, da so res ekološke. V primeru, da pečemo biskvit iz neekoloških limon, lupinice ne uporabimo)
- 50g sladkorja – trsni ali bolje kokosov sladkor
Najprej v posodi z mešalnikom dodobra zmešamo tekoče sestavine in jim počasi dodajamo suhe sestavine.
Če je masa preredka dodamo še malce moke, v primeru, da je pregosta dodamo še malo vode. Dobiti morate maso, ki je malce gostejša, kot za praženec. Torej maso za biskvit.
Pekač premažemo s kokosovim oljem in vanj prelijemo maso.
Pečemo na 180°C nekje 45 minut oz. toliko časa, da je pečeno.
Biskvit popolnoma ohladimo.
Kaki zmikasmo, ga zavremo in dodamo pektin ali pa agar-agar po navodilih. Dodamo malo sladkorja.
Prelijemo čez biskvit, ki smo ga pustili v tortnem obroču, da se masa lahko počasi ohladi in ostane oblikovana.
Postavimo v hladilnik čez noč.
Ko je kolač trden, ga premažemo s kokosovo smetano in okrasimo z rezinami kakija.
Recept: Jasmina Hrastovec
Več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno
- Preberite si še: Zdravilne lastnosti kakija