RECEPT: slastna veganska jabolčna pita

29. 1. 2022
Deli
RECEPT: slastna veganska jabolčna pita (foto: Profimedia)
Profimedia

Kaj, če bi se danes posladkali s slastno jabolčno pito, primerno tudi za vegane?

Sestavine za 6 porcij:

Za testo:

  • 2 ½  skodelice večnamenske moke
  • 1 žlico kokosovega sladkorja
  • 1 čajno žličko soli
  • 1 skodelico kokosovega masla
  • 6 žlic hladne vode

Za nadev:

  • 7 jabolk
  • 2 skodelici kokosovega sladkorja
  • Sok 1 iztisnjene limone
  • 1 žlica kokosovega masla
  • ½ čajne žličke soli
  • 3 čajne žličke cimeta

Priprava:

1. Najprej naredite testo. V večji posodi premešajte moko, sladkor in sol. Nato primešajte še kokosovo maslo in dobro premešajte. Postopoma dodajajte še vodo, dokler ne dobite gladke mase za testo.

2. Testo oblikujte v dva ločena hlebčka, jih ovijte v plastično folijo in jih ohladite v hladilniku za 1 uro.

3. V tem času se lotite nadeva; olupite jabolka in jih naribajte. V večji posodi jih zmešajte s sladkorjem, limoninim sokom, kokosovim maslom, soljo in cimetom. Dobro pomešajte, da se sestavine enakomerno razporedijo.

4. Ko je testo ohlajeno, ga vzemite in na pomokani površini razvaljajte. Iz enega hlebčka razvaljajte tanko plast, ki bo služila kot dno pite. Testo položite na namaščen pekač za pito in z vilico naredite več manjših luknjic. Drugi hlebček razvaljajte in narežite na trakce, ki jih boste uporabili na koncu.

5. Na testo, ki je v pekaču, enakomerno razporedite jabolčni nadev. Po vrhu iz trakcev testa oblikujte mrežo.

6. Vrh pite premažite s kokosovim oljem in pecite 1 uro pri temperaturi 180°C. Pita je pečena takrat, ko se obarva v zlato-rjavo barvo.

7. Počakajte, da se pita nekoliko ohladi, nato pa jo narežite in postrezite.



Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?