Recept za najbolj dišeč zajtrk: pečeni ovseni kosmiči z okusom jabolčne pite

11. 11. 2021
Deli
Recept za najbolj dišeč zajtrk: pečeni ovseni kosmiči z okusom jabolčne pite (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste se naveličali ovsenih kosmičev za zajtrk? Mi imamo recept, ki vas bo obnorel in vašo kuhinjo že zjutraj napolnil z omamnim vonjem. 

Če obožujete jabolčno pito, potem morate nujno preizkusiti pečene ovsene kosmiče z jabolki in nekaj dodatki. Specite jih že zvečer, saj zjutraj ne boste imeli časa in volje za pripravo recepta. Zjutraj jih le pogrejte v pečici ali mikrovalovni pečici in postrezite. Lahko jih vzamete tudi s seboj za malico. 

Kaj potrebujete za pečene ovsene kosmiče z okusom jabolčne pite?

1 porcija, 40 minut (priprava in peka)

Za ovsene kosmiče pripravite: 
  • 1/2 skodelice ovsenih kosmičev
  • 2 žlici javorjevega sirupa ali medu
  • 1/3 skodelice jabolčne omake*
  • 1/2 skodelice mleka po izbiri
  • 1/2 skodelice naribanega jabolka
  • 2 žlici sesekljanih orehov
  • ščep pecilnega praška
  • ščep vanilije
  • 1/2 čajne žlice cimeta
  • ščep muškatnega oreščka

*Jabolko olupite, razrežite in skuhajte do mehkega. Pretlačite in po okusu dodajte žličko medu. 

Za nadev pripravite:
  • 1/2 jabolka
  • 1 žlico sesekljanih orehov
  • 1 žlico javorjevega sirupa ali medu
  • ščep cimeta
  • ščep vanilije
Vaš tihi junak proti oljnim madežem: skoraj gotovo ga imate v kuhinji

Najprej pripravite osnovo iz kosmičev. V mešalec dajte ovsene kosmiče, pecilni prašek, javorjev sirup, jabolčno omako, vanilijo, cimet, muškatni orešček in mleko. Vse skupaj premešajte, da dobite gladko zmes. 

Potem naribajte za približno polovico skodelice jabolka in stresite v osnovo. Orehe nasekljajte in jih prav tako dodajte. 

Vse skupaj prelijte v pekač ali model za mafine, obložen s peki papirjem, in pecite približno 30 minut na 200 stopinj. Vmes preverite z zobotrebcem, ali so kosmiči že pečeni. 

Medtem ko se kosmiči pečejo, narežite polovico jabolka na kvadratne koščke. Dajte jih v ponev skupaj z orehi, javorjevim sirupom, cimetom in vanilijo. Popražite vse skupaj na nizkem ognju približno 5 do 7 minut in neprestano mešajte. 

Ko so kosmiči pečeni, jih vzemite iz pečice in počakajte, da se malo ohladijo. Potem po vrhu prelijte jabolka s ponve in se posladkajte! 

Namig: če boste kosmiče pripravili zvečer, nadev zjutraj pogrejte posebej v mikrovalovni pečici in ga dodajte kosmičem. 

Novo na Metroplay:  Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec