Slasten obrok za moč.
Potrebujete
- 1 bučko cuketo, narezano na dolge in tanke rezine
- 2 večja šampinjona, narezana na tanke rezine
- ? skodelice vloženih artičokinih srčkov, odcejenih in prerezanih na polovice
- 2 manjši mladi čebuli, nare-zani na večje kose
- 2 jedilni žlici oljčnega olja
- 1 jedilno žlico balzamičnega kisa
- sol in poper po okusu
- 2 srednje velika zrezka iz srednjega dela pljučne pečenke (vsak je težak okoli 12 dag)
Priprava
Narezano zelenjavo pretresite v večjo plastično vrečko za pakiranje živil. Dodajte olje in kis, vrečko pri vrhu močno stisnite (lahko si pomagate tudi s plastičnim zapiralom), vse skupaj dobro pretresite, da se sestavine enakomerno premešajo, in pustite, da se marinira. Pripravljena zrezka solite in poprajte po okusu, nato pa ju položite v zmerno segreto ponev z zarezami za pečenje mesa. Pecite približno 3 minute, nato ju obrnite in pecite dodatne 3 minute še na drugi strani oziroma toliko časa, da se temperatura v središču dvigne na 55? 60 °C (preverite z vbodnim termometrom za kuhanje).
Strokovno rečeno, sta zrezka pri tej središčni temperaturi polpresna, kar pomeni, da je večji del njune sredice svetlo rdeče barve, izcedek pa rožnat. Premestite ju na rob ponve in dodajte marinirano zelenjavo. Med občasnim mešanjem jo počasi pražite oz. kuhajte na izcejenem mesnem soku 3? 5 minut. Pripravite jo na zob (al dente), kar pomeni, da ostane rahlo čvrsta in hrustljava. Zrezka preložite na krožnika, obložite s prilogo in postrezite. Zadostuje za 2 porciji.
Na porcijo
320 kilokalorij
37 g beljakovin
16 g ogljikovih hidratov
13 g maščob
(3, 5 g nasičenih)
8 g prehranske vlaknine
130 mg natrija
Okusna priloga
Cvetačni pire
Potrebujete
- 1 srednje veliko cvetačo, ki ste ji odstranili liste
- ? skodelice posnetega mleka (1, 5 % m. m. )
- 1 jedilno žlico čajnega masla
- ščepec mletega muškatnega oreščka
- sol in poper po okusu
Priprava
Pripravite večji lonec s primerno količino osoljene vode in jo zavrite. Medtem očistite in operite cvetačno glavo ter jo razdelite na večje kose, ki jih stresete v kipečo vodo. Kuhajte približno 15 minut (oz. odvisno od njihove velikosti), da postanejo mehki. Odcedite, pretresite v lonec, zalijte s pripravljenim mlekom, dodajte maslo, muškatni orešček ter solite in poprajte po okusu. Vse skupaj dobro pretlačite s tlačilko za krompir ali paličnim mešalnikom. Za bolj gladek pire uporabite kuhinjski mešalnik. Pire lahko uporabite tudi kot podlago (posteljico) za različne vrste pečenega mesa. Zadostuje za 2 porciji.
Na porcijo
150 kilokalorij, 8 g beljakovin, 18 g ogljikovih hidratov, 7 g maščob (4, 5 g nasičenih), 7 g vlaknin, 110 mg natrija