Kaj pravite na slastno kremasto ovseno mleko iz le dveh sestavin in pripravljeno v dobrih 5 minutah? Ja, tudi mi smo za.
Če se izogibate mleku zaradi zdravstvenih razlogov ali bi preprosto radi preizkusili nekaj novega. Morda pa vam je ravno zmanjkalo mleka, vi pa bi si tako radi privoščili kavo – ovseno mleko je odlična alternativa in na spletni strani minimalistbaker.com smo našli popoln recept.
Kako pripravite ovseno mleko?
Preprosto je – gre za mešanico ovsenih kosmičev in vode. Skodelici ovsenih kosmičev dodajte štiri skodelice vode in na visoki hitrosti zmešajte v mešalniku . Nato mešanico precedite skozi krpo ali gazo.
Tako pripravljeno ovseno mleko lahko uporabite za kavo, pripravo matcha čaja, za zajtrk ...
Seveda lahko dodate še nekaj okusa, da bo še bolj slastno: ščep soli, ekstrakt vanilje, kakav v prahu, jagodičje bodo popestrili okus mleka.
Recept preverite spodaj ...
Namigi, da bo ovseno mleko vedno uspelo:
Ne mešajte predolgo. To lahko povzroči, da vaše mleko dobi sluzasto teksturo. Do 45 sekund bo dovolj.
Tudi z namakanjem ovsenih kosmičev lahko dobite sluzasto teksturo. Zato jih v mešalniku zmešajte z vodo brez predhodnega namakanja.
Podobno se zgodi s segrevanjem mleka, zato to ni priporočljivo.
Za boljši rezultat: mleko precedite dvakrat. Tako odstranite odvečni škrob in zmanjšate možnost, da bi mleko postalo sluzasto.
In če se mleko 'razdvoji'? Brez skrbi, pri mleku brez laktoze je to povsem normalno. Pred uporabo ga le dobro pretresite.
In še recept za slastno kremasto ovseno mleko
Sestavine:
- 1 skodelica ovsenih kosmičev
- 4 skodelice vode – če želite bolj gosto mleko, zmanjšajte količino vode
- ščep soli
- 1 datelj za sladkost – uporabite lahko tudi javorjev sirup (neobvezno)
Za mleko z okusom:
- ½ žličke vaniljevega ekstrakta
ali
- 2 žlici kakava – če želite čokoladno mleko
ali
- ¼ skodelice jagodičevja – če želite sadno mleko
Priprava:
Ovsene kosmiče stresite v mešalnik, dodajte vodo in dodatek po želji – vaniljo, kakav ali jagodičje. Dobro zmešajte, da dobite gostejšo zmes. Približno 30 do 45 sekund. Ni potrebno, da je povsem gladka zmes.
Poskusite, ali je po vašem okusu, dovolj slano in sladkasto ... In po potrebi dodajte sestavine.
Maso precedite dvakrat skozi gosto krpo oziroma gazo.
Mleko prelijte v flašo ali drugo posodo in postavite v hladilnik. Pred uporabo dobro pretresite.
Shranjevanje doma pripravljenega ovsenega mleka
Mleko shranite v dobro zaprti posodi v hladilniku. Hranite ga lahko do pet dni. Sicer pa boste po vonju hitro ugotovili, ali se je mleko pokvarilo.
Preverite še ...
Ali pa: Tako doma pripravite najboljšo kavo (pravi strokovnjak za kavo)
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?