Tako doma pripravite najboljšo kavo (pravi strokovnjak za kavo)

Tako doma pripravite najboljšo kavo (pravi strokovnjak za kavo) (foto: Profimedia) Profimedia
29. 7. 2021

Načinov, kako pripraviti skodelico tega magičnega črnega napitka, je veliko. Toda kateri je najboljši ... Za pripravo odlične kave uporabite znanstveno metodo. (Ne, v resnici ni tako zapleteno, kot se morda sliši.)

Mat North, strokovnjak za kavo, pravi, da je priprava kave znanstveni eksperiment – vedeti morate s katerimi spremenljivkami je treba delati.

In tako razloži …

Kako lahko s pomočjo znanosti izboljšamo svojo kavo?

Priprava kave je kemični proces. Imamo topljenec – kavo, imamo topilo – vodo, in iz tega ustvarimo raztopino. Znotraj tega je nešteto spremenljivk, ki jih lahko nadzorujemo. In med temi obstajajo štiri ključne, ki jih moramo resnično razumeti.

Najprej voda ...
Andrea Piacquadio | Pexels

98 odstotkov vsake kave bo voda. Voda vsebuje večino okusa. Postopek izločevanja kemičnih spojin – ekstrakcija – je v resnici le osmoza. Pozitivno nabiti ioni iz mineralov v vodi se prilepijo na negativno nabite ione, ki so kisline in sladkorji, in jih izločijo.

Tako lahko z uravnavanjem vsebnosti mineralov uravnavate, katere kisline in aromatične spojine boste izločili. »Moja najljubša kislina, ki jo najdete v kavi, je izovalerična kislina, ki ima vonj in okus modrega sira ali nog.«

Kaj moramo torej narediti z vodo, da bomo izboljšali okus kave?

Vodo vedno filtrirajte!

Lahko uporabite vodo iz pipe, vendar boste bili težko bitko, zlasti na območjih z izrazito trdo vodo.

Voda vsebuje ogromno kalcijevega karbonata, kar zniža kislost. Če vsebuje veliko bikarbonata, boste z izločanjem dvignili kislost in dobili kredast okus.

Naslednja pomembna spremenljivka?

Shutterstock.com
Nato je tu razmerje med kavo in vodo.

Pri združenju The Speciality Coffee Association priporočajo 60 g suhe kave na liter vode.

»To uporabljamo kot izhodišče, ker poskrbi za ravnovesje – tako dobite zvarek, ki ni premočen, ne prešibek in ne pregrenak.«

Kaj je še pomembno pri pripravi kave?

Temperatura.

Topila so učinkovitejša, ko so vroča. Seveda lahko kavo pripravite tudi s hladno vodo, le trajalo bo veliko dlje. Če uporabite vrelo vodo, pa morate s pripravo pohiteti, ker se bodo snovi ekstrahirale zelo hitro.

Kakšna je popolna temperatura vode? Med 90°C in 96°C.
In potem je tu še čas – ki pa je bolj odvisen od metode priprave.

Če uporabljate denimo aeropress ali katerikoli pripomoček s filtrom, mora biti kavna usedlina nekaj več časa v stiku z vodo. Kisline so hlapne spojine in se ekstrahirajo precej hitro, vendar veliko bolj stabilnih spojin – kot so denimo sladkorji – potrebujejo več časa.

Zadnja pomembna točka: kako grobo oziroma drobno je mleta vaša kava.

Pri bolj grobo mleti kavi bo ekstrakcija počasnejša.

Zato:

  • Če ima vaša kava navadno močan, grenak in pepelnat okus, to lahko popravite tako, da uporabite bolj grobo mleto kavo.
  • Podobno je, če je vaša kava navadno preveč kislega okusa – pomaga lahko bolj drobno mleta kava.
Cilj naj bo vedno ravnovesje med kislostjo, grenkobo in naravno sladkostjo.

Kako torej doma pripraviti najboljšo kavo na svetu?

Prvi korak: Uporabite sveža zrna!

Morda boste zato kavo morali kupovati pogosteje, a tega ne boste obžalovali. Celo cela kavna zrna so hitro postana.

Če pa vam ideja o pogostejšem kupovanju ni všeč, je tu namig: kavna zrna zamrznite. To je odličen način, kako ohraniti okus in aromo. Zrna lahko nato zmeljete tudi zmrznjena.

In vedno uporabite sveže mleto kavo!

Aromatične in kislinske spojine so hlapne in se zelo hitro izgubijo.

Pomembno je tudi, da uporabite tehtnico.
Profimedia

(Vemo, sliši se zapleteno, a v resnici vam vzame 10 sekund. Poleg tega lahko to storite medtem, ko čakate, da vaša voda zavre.)

»Doma uporabljam kuhinjsko tehtnico za dobre 3 eure. Kavo stehtam, jo zmeljem in stresem v filter – uporabljam Clever Coffee Dripper. Vem, da moja skodelica drži 300 ml, zato uporabim 20 g kave, 300 ml vode in kavo pustim stati dve minuti. Uporaba tehtnice je ena največjih sprememb, ki jo lahko naredite.«

Pomembno je tudi, da vodo vedno zavrete svežo. Večkrat ko namreč voda zavre, več jo izhlapi in s tem se poveča vsebnost mineralov.

»Če uporabljate grelnik vode, pustite vodo v grelniku 60 do 90 sekund, da temperatura nekoliko pade. Več vode je v grelniku, počasneje se bo hladila. Če ste grelnik napolnili do polovice, pustite stati 60 sekund, če ste grelnik napolnili do vrha, pa 90 sekund.«

Vse to morda zveni zapleteno, vendar je priprava kave doma v resnici enostavna.

Le poiskati morate metodo, ki vam ustreza. In potem boste lahko postopek ponavljali z zaprtimi očmi. 

Najpomembneje pa je, da izberete za vas najbolj preprosto metodo – za dneve, ko boste zjutraj izjemno utrujeni. Če je metoda preveč zapletena, da bi jo uporabili ob 4 zjutraj, ko vas je prebudil otrok, potem ni vredno.

Vir: To make excellent coffee, apply the scientific method. 
Preberite še:

Ali pa: