Testenine de luxe

31. 3. 2011

Če ste mislili, da so testenine le za kuhanje na hitro, se hudo motite. S testeninami je mogoče pričarati prave gurmanske užitke in narediti močan vtis na občinstvo.

Čeprav je res, da testenine na splošno ne veljajo za najbolj elegantno in prefinjeno jed, saj so bile v Italiji bolj v domeni revežev kot bogatih, vendarle omogočajo, da iz njih, če si vzamemo le malo več časa kot običajno, naredimo mojstrovine, ki bodo zadovoljile tudi najzahtevnejše jedce.

Z njimi se lahko poljubno zabavamo in improviziramo, lahko smo obenem elegantni in domači. Kadarkoli boste torej hoteli očarati goste z neformalno večerjo, boste lahko pripravili testenine na način de luxe.

Pri tem uporabljajte testenine kar najbolj nenavadnih oblik (ne ustavite se pri špagetih) in barv - a bodite pozorni, da je barvilo testenin naravno (rdeče - paradižnik, zeleno - špinača) in ne umetno.

Pozabite torej na pomanjkanje časa in denarja ter na hitro pripravljeno paradižnikovo omako. Predstavili vam bomo nekaj receptov za pripravo testenin, po katerih si bodo vaši gostje zanesljivo lizali prste. Vsi recepti so za štiri osebe.

Špageti bolognese

Kaj? Najbolj običajni špageti, pa jih dajo v rubriko de luxe - ste se vprašali? Toda pustite se presenetiti; omaka se kuha dobri dve uri in bo zato goste več kot zadovoljila, ko bodo odkrili, kako s srcem ste jo pripravili. Recept torej od vas ne bo zahteval dragih sestavin, ampak pred-vsem veliko časa. Mamma mia!

Priprava:

Pol žlice olja in 30 g masla raztopite v veliki ponvi in dodajte olupljeno in narezano čebulo. Pražite, dokler ne postane čebula prozorna. Dodajte pol kg mletega govejega mesa in ga mešajte, dokler ne postane zlato rjavo. Vso odvečno maščobo odlijte.

Dodajte 125 ml rdečega vina, neodcejene in narezane pelate iz konzerve (400 g), pol litra vode, pol nadrobljene goveje jušne kocke, po četrt žličke posušene bazilike, ori-gana in timijana in žlico paradižnikovega koncentrata. Začinite s soljo in poprom. Mešajte, dokler omaka ne zavre in se zgosti, nato zmanjšajte ogenj. Naj omaka komaj vidno vre nepokrita dve uri, vmes občasno premešajte.

Solata orzo s feto

Ta malokalorična gurmanska solata s feto in z rižu podobnimi testeninami je preprosta in s svojo barvitostjo pričara dobro voljo.

Priprava:

Skuhane testenine rižke zmešate s skodelico (2, 5 dl) narezanih kumar, z nekaj narezane rdeče čebule, narezane rdeče paprike, narezane rumene paprike, narezanih črnih oliv, razdrobljene fete, dodate limonin sok, olivno olje, žlico origana, dve žlici sveže bazilike, dve žlički narezanega česna. Posolite in popoprajte.

Testenine iz morja

Kadar želite večerji dodati pridih elegance, zažgejo s testeninami predvsem morske dobrote, razni rakci, jastogi, losos ali školjke. Kombinirajte jih s paradižnikom in z zelenjavo (špinača, rukola) ali pa v najrazličnejših kremnih omakah.

Peresniki putanesca

Čeprav so v začetku te testenine jedle predvsem prijateljice noči po napornem »delu«, je jed tako okusna in polna arome, da bo mogoče tudi vas zapeljala na cesto - kjer boste lahko zaplesali od veselja.

Priprava:

Segrejte pol skodelice olivnega olja in na njem popražite dve žlici nasek-ljanega česna in žlico nasekljane šalotke. Dodajte sol, poper in tri skodelice zrelih narezanih paradižnikov ter kuhajte eno minuto.

Dodajte šest narezanih inčunov, tri žlice kaper, pol skodelice nasekljanih zelenih oliv, pol nasekljanega čilija in četrt skodelice narezane bazilike. Zmanjšajte ogenj in kuhajte še 15 minut. Pere-snike skuhajte, da so še čvrsti, primešajte omako in posujte z nariba-nim parmezanom.

Testenine z lososom

V majhni ponvi pet minut segrevajte 3, 5 dl smetane, dodajte 300 g narezanega prekajenega lososa, popoprajte in pogrejte, ne da bi zavrelo. Omako prelijte čez odcejene testenine. Dodajte kakšno vejico janeža ali narezanega drobnjaka in 150 g loso-sovih iker. Premešajte in ponudite.

Široki rezanci z avokadom in rakci

Te ohlajene testenine lahko postrežete za predjed ali solato.

Priprava:

Dva zrela paradižnika olupite, odstranite semenje in razkosajte na majhne koščke. Z mešalnikom zmešajte eno olupljeno belo čebulo, dva olupljena avokada, tri žlice olivnega olja, sok ene limone, sol, poper in po želji nekaj kapljic tabasca. Ko skuhate široke rezance, jih odcejene zmešajte s paradižnikom, s 150 g že pripravljenih olu-ščenih rakcev, z narezanim drobnja- kom in po želji s svežim koriandrom.

Marko Prijatelj