Za vse, ki se radi sladkate: slastni in bolj zdravi bananini rjavčki (brez sladkorja)

22. 4. 2023
Deli
Za vse, ki se radi sladkate: slastni in bolj zdravi bananini rjavčki (brez sladkorja) (foto: Profimedia)
Profimedia

Vemo, da sladice niso vedno zdrav del naše prehrane, a vse je odvisno od tega, kdo jih pripravi. Med sestavinami za naše rjavčke ne boste našli sladkorja. 😉

Se radi sladkate? Mi tudi! In dobra novica je, da zdrava uravnotežena prehrana ne pomeni, da se morate odpovedati vsem slaščicam, pač pa da morate najti način, kako jih lahko naredite bolj zdrave. 

Kako se zdravo sladkati?

  • Ne odpovejte se sladkorju v celoti - tako se boste slej ko prej začeli prenajedati z vsem sladkim. 

  • Sladkarije naj predstavljajo najmanjši del vaše prehrane v dnevu. 

  • Če se da, sladkih stvari ne jejte čisto vsak dan. 

  • Lahko si privoščite tako bolj zdrave različice sladic kot tiste iz trgovine, vendar v omejenih količinah. 

  • Dober trik je, da preden se lotite sladic, pojeste kakšen sadež. Tako boste pojedli manj sladkarij. 

  • Sladice se trudite pripravljati sami, saj boste tako lahko nadzorovali, kaj daste vanje. 

Sedaj pa pojdimo k receptu! 

BANANINI RJAVČKI BREZ SLADKORJA

Pripravite sestavine: 

  • 2 pretlačeni banani
  • 2 jajca
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 veliki žlici mleka
  • 1/2 temne čokolade (nasekljane na koščke)
  • 1 skodelica nesladkanega kakava 
  • 1/4 skodelice medu
  • ščep sode 

Pečico segrejte na 180 stopinj. Pripravite pekač, v katerem boste pekli rjavčke. 

Zmiksajte banane, jajca, vanilijo, mleko, čokolado, kakav in med. Na koncu dodajte sodo. Vlijte maso v pripravljen pekač. Pecite med 25 in 30 minut (lahko preizkusite z zobotrebcem, ali je pecivo že pečeno). 

Naj se hladi vsaj 10 minut. Razrežite na kvadratne kocke in postrezite še tople. Naj se vam stopijo v ustih! 

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Ana Zrimšek: "Prehrana v obdobju zanositve, nosečnosti in po porodu igra ogromno vlogo":

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek