BEZGOV SIRUP Z LIMONO IN VANILJO
Za pripravo tega cvetličnega sirupa, ki ga preprosto razredčite z vodo ali mineralno vodo in si tako pričarate osvežujoč napitek, potrebujete:
• 2 litra vode
• 1 kg sladkorja
• 2 limoni (prepolovite) in
• malo limonine lupine
• 1 vaniljev strok (semena prihranite)
• 1 žlico citronke ali vitamin C v prahu
• približno 40 svežih bezgovih cvetov (rahlo sperite)
PRIPRAVA:
V večjo kozico vlijte vodo, dodajte sladkor, limone, vaniljev strok in vitamin C ter počasi zavrite. Pustite vreti toliko časa, da se količina zmanjša za polovico in odstranite s štedilnika.
Dodajte cvetove in nežno premešajte.
Ko se sirup popolnoma ohladi, ga precedite (uporabite cedilo, obloženo z muslinom) v drugo, čisto kozico. Vmešajte vaniljeva semena in sirup prelijte v sterilizirano steklenico ali drugo posodo za shranjevanje.
Sirup hranite na hladnem ali v hladilniku, če želite, da se obdrži dlje. Sirup lahko tudi zamrznete. Namig: v steklenico dodajte še trak limonine lupinice in vaniljev strok.
Za pripravo napitka se priporoča razmerje 1 : 5. Ali najboljše kar po vašem okusu.
ČE BI SE RADI IZOGNILI SLADKORJU, PA JE PRIPRAVA TAKŠNA …