Česen ima kar nekaj koristnih učinkov na telo, zato si ga pripravimo na mnogo načinov. A nekateri niso priporočljivi. Preverite, kako česna raje ne uživajte.
Česen nekateri radi uporabljajo za krepitev imunosti, ko zbolijo ali za znižanje krvnega tlaka. Po spletu najdete mnoge recepte s česnom, vendar zdravniki opozarjajo, da je lahko neselektivna uporaba zelo nevarna.
Dr. Ivana Stefanović je za jutranji program RTS povedala naslednje:
"V zadnjem času dobimo veliko klicev pacientov, ki imajo težave s povišanim krvnim tlakom. Po pogovoru in pregledu ugotovimo, da niso jemali ustreznih zdravil, pač pa samo domače pripravke. V nobenem primeru ne smete sami zmanjšati ali povečati odmerkov zdravil, oziroma jih uporabljati ali nehati uporabljati po lastni presoji.
Kar se je dogajalo, je še posevej nevarno:
Ljudje so za nižanje krvnega pritiska pogoltnili cel strok česna, kar je pustilo hujde posledice na telesu, predvsem na želodcu. Krivdo lahko pripišemo spletnim nasvetom in receptom ter ljudem, ki jih slepo upoštevajo in zanemarijo priporočila zdravnika.
"Imeli smo primere pacientov, ki so na spletu prebirali razne domače nasvete, jih preizkusili in potem prišli k nam z različnimi simptomi. Dolgo ugotavljamo, od kod izvirajo simptomi in v čem je težava, potem pa ugotovimo, da so pogoltnili cel strok česna.
Posledica so hude bolečine v trebuhu in lahko ste nefunkcionalni do 48 ur."
Preden vzamete kakšno domače zdravilo, se posvetujte z zdravnikom. Po priporočilu zdravnikov česen raje uživajte strtega ali sesekljanega, saj s tem spodbudite encimsko reakcijo, pri kateri se sprošča alicin - snov, ki je odgovorna za zdravilne lastnosti česna.
Če česen uporabljate pri kuhanju, ga dodajte na koncu kuhanja, da ne bo izpostavljen visokim temperaturam več kot 10 minut.
Posebna pravila obstajajo tudi pri uporabi česna pri pripravah jedi. Preverite TUKAJ. Tu pa je recept za fermentiratn česnov med.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?