Zelenjavni čips - grizljanje brez slabe vesti

6. 9. 2012
Deli
Zelenjavni čips - grizljanje brez slabe vesti

Pripravite zelenjavni čips, ki je zdrava alternativa kupljenemu krompirjevemu čipsu.

S hrustljavim čipsom iz korenja in druge zelenjave to ni težko. Ni le slasten, temveč tudi zdrav in čisto lahko ga je pripraviti. Ko pridejo gostje, ga postrezite z jogurtovo-zeliščno pomako.

Lupljenje

Svežo zelenjavo, na primer gomolj zelene, redkev, rdečo peso, bučke, topinambur ali seveda krompir, olupite. Če je zelenjava mlada in ima tanko lupino, jo lahko s krtačko le temeljito očistite, razen rdeče pese, ki jo morate vedno olupiti.

Rezanje

Očiščeno zelenjavo zrežite ali naribajte na zelo tanke rezine ali trakove. Pri tem si lahko pomagate tudi z nožkom za lupljenje krompirja.

Sušenje

Narezano zelenjavo v skledi zmešajte s soljo in pustite stati približno 20 minut. Med tem bo zelenjava izločila vodo. Zelenjavo na cedilu oplaknite, jo dobro odcedite in jo temeljito osušite s papirnato kuhinjsko brisačo.

Začinjanje

Po okusu rezine zelenjave zmešajte z malo olivnega olja. Za več pikantnosti poskrbijo kari, paprika in čili v prahu. Lahko zmešate tudi pasto iz sesekljanih mediteranskih zelišč in malo olivnega olja ter jo namažete na rezine zelenjave.

Umrla je ena najbolj znanih slovenskih ilustratork Ančka Gošnik Godec
Peka

Rešetko ali velik pekač obložite s papirjem za peko. Nanj položite vsako rezino posebej, drugo zraven druge. Med seboj se ne smejo prekrivati, sicer se bodo zlepile. V pečici, ogreti na 180 stopinj (v ventilatorski na 160), jih pecite od 20 do 30 minut.

Cvrtje

Hitreje gre, če zadostno količino olja nalijete v globoko ponev in ga segrejete. Rezine v olju cvrite približno 2 minuti in jih odcedite na papirnati kuhinjski brisači.

Shramba

Ohlajen čips shranite v neprodušno zaprti posodi. Čips bo tako ostal svež do štiri tedne.

Iz Lise

Novo na Metroplay: Zakaj duhovni učitelji pogosto padejo na preizkušnjah MOČI, DENARJA in SPOLNOSTI | Romana Strašek