Pripravite zelenjavni čips, ki je zdrava alternativa kupljenemu krompirjevemu čipsu.
S hrustljavim čipsom iz korenja in druge zelenjave to ni težko. Ni le slasten, temveč tudi zdrav in čisto lahko ga je pripraviti. Ko pridejo gostje, ga postrezite z jogurtovo-zeliščno pomako.
Lupljenje
Svežo zelenjavo, na primer gomolj zelene, redkev, rdečo peso, bučke, topinambur ali seveda krompir, olupite. Če je zelenjava mlada in ima tanko lupino, jo lahko s krtačko le temeljito očistite, razen rdeče pese, ki jo morate vedno olupiti.
Rezanje
Očiščeno zelenjavo zrežite ali naribajte na zelo tanke rezine ali trakove. Pri tem si lahko pomagate tudi z nožkom za lupljenje krompirja.
Sušenje
Narezano zelenjavo v skledi zmešajte s soljo in pustite stati približno 20 minut. Med tem bo zelenjava izločila vodo. Zelenjavo na cedilu oplaknite, jo dobro odcedite in jo temeljito osušite s papirnato kuhinjsko brisačo.
Začinjanje
Po okusu rezine zelenjave zmešajte z malo olivnega olja. Za več pikantnosti poskrbijo kari, paprika in čili v prahu. Lahko zmešate tudi pasto iz sesekljanih mediteranskih zelišč in malo olivnega olja ter jo namažete na rezine zelenjave.
Peka
Rešetko ali velik pekač obložite s papirjem za peko. Nanj položite vsako rezino posebej, drugo zraven druge. Med seboj se ne smejo prekrivati, sicer se bodo zlepile. V pečici, ogreti na 180 stopinj (v ventilatorski na 160), jih pecite od 20 do 30 minut.
Cvrtje
Hitreje gre, če zadostno količino olja nalijete v globoko ponev in ga segrejete. Rezine v olju cvrite približno 2 minuti in jih odcedite na papirnati kuhinjski brisači.
Shramba
Ohlajen čips shranite v neprodušno zaprti posodi. Čips bo tako ostal svež do štiri tedne.
Iz Lise
Novo na Metroplay: Zakaj duhovni učitelji pogosto padejo na preizkušnjah MOČI, DENARJA in SPOLNOSTI | Romana Strašek