Zeljni zvitki po babičinem receptu

29. 12. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Zeljni zvitki po babičinem receptu

Slanina in dijonska gorčica izboljšata omako

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 belo zelje
  • sol
  • 1 čebulo
  • 1 šopek peteršilja
  • 4 žlice olja
  • 2 žlici drobtin
  • 500 g mešanega mletega mesa
  • 2 jajci
  • pol žličke posušenega timijana
  • pol žličke mletega čilija
  • 1 žličko dijonske gorčice
  • poper
  • 1 šopek jušne zelenjave
  • 50 g prekajene slanine v rezinah
  • 500 ml juhe
  • 2 žlički jedilnega škroba
  • 1 žličko omake Worcester

Priprava:

1. Odstranite stržen zelja. Nato ga 6–8 minut kuhajte v slani vodi in ga po kuhanju oblijte s hladno vodo. Ločite posamezne liste in odrežite žile. Osem velikih listov postavite vstran, štiri pa sesekljajte.

2. Čebulo in peteršilj drobno sesekljajte. Čebulo podušite na 1 žlici olja. Dodajte še peteršilj in drobtine. Nato mešanico primešajte mletemu mesu ter dodajte še jajci, timijan, čili, gorčico in 2 žlici sesekljanega zelja in zmes začinite. Po 1–2 žlici nadeva položite na zeljne liste, jih zapognite, zvijte in spnite z zobotrebci.

3. Pečico segrejte na 150 stopinj (ventilatorsko na 130 stopinj). Jušno zelenjavo zrežite na kocke. Na preostanku olja popecite slanino in jo po koncu peke vzemite iz ponve. Na maščobi nato popecite še zeljne zvitke. Dodajte jušno zelenjavo, prilijte juho in nato dodajte še slanino.

4. Zvitke približno 40 minut pecite v pečici, med peko pa jih večkrat prelijte z juho. Nato jih vzemite iz pekača in jih postavite na toplo. Prevretek pretlačite s paličnim mešalnikom, ga zgostite z umešanim škrobom, začinite in omako postrezite z zvitki.

Čas priprave: približno 1 ura in 25 minut.

Na osebo: približno 590 kcal, beljakovine: 31 g, maščobe: 46 g, ogljikovi hidrati: 15 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"