Ženske po 50. letu doživijo nekatere telesne spremembe, še zlasti tiste, ki so že prešle v obdobje menopavze.
Obstaja kar nekaj dejavnikov, ki lahko olajšajo prehod in zmanjšajo simptome menopavze. Uravnotežena in zdrava prehrana je eden od bistvenih. Po drugi strani pa je pomembna omejitev predelane prehrane, ki lahko zmoti hormonsko ravnovesje. Za to so glavni krivec tri vrste priljubljenih živil, za katera dr. Michael Lahey opozarja, da jih je bolje izločiti iz prehrane, saj so glavni krivec za slabo delujoče hormone in pridobivanje nezaželene telesne teže po 50. letu.
Ne spreglejte:
Živila, ki bi se jih morale ženske v menopavzi čim bolj izogibati
1. Rafinirani ogljikovi hidrati
Na spisku odsvetovanih so živila, ki so polna rafiniranih ogljikovih hidratov. Med ta spadajo predvsem beli kruh, pecivo, sladice, krofi, rogljički in podobno. Četudi so pri številnih ljudeh ta živila priljubljena, tudi v menopavzi naredijo več škode kot koristi.
Po zdravnikovem mnenju rafinirani ogljikovi hidrati pripomorejo k povečanju teže in ravni inzulina, zaradi česar je težje shujšati. Prav tako pogosto uživanje tovrstne hrane lahko poslabša razpoloženje in vodi do pogoste izčrpanosti. Za bolj zdrave alternative si lahko privoščite polnozrnata žita (kvinoja, rjavi riž in polnozrnat kruh).
2. Predelano meso
Na seznamu hrane, ki bi jo bilo bolje črtati iz jedilnika ali pa jo uživati čim manj, se je znašlo tudi predelano meso, še zlasti hrenovke, klobase, salame in mesni narezki. Ta živila slabo vplivajo na zdravje, še posebej na hormonsko delovanje. Poleg tega predelano meso vsebuje izdatne količine natrija in umetnih konzervansov, ki pripomorejo k vnetnim stanjem v telesu in napihnjenosti, ki je že tako pogosta težava v menopavzi.
Dr. Lahey opozarja, da prekomerno uživanje predelanega mesa lahko poveča raven estrogena in poruši hormonsko ravnovesje, kar je razlog, da bi se ga morale ženske v menopavzi izogibati. »Ta hrana lahko poslabša simptome menopavze s povečanjem ravni vnetja v telesu,« poudarja. Bolj kot to vrsto mesa, priporoča puste beljakovine kot so piščančje prsi ali ribe.
3. Sladkarije in gazirana pijača
Različne sladkarije in gazirane pijače so večkrat vabljive in okusne, toda njihova visoka vsebnost fruktoze bo v veliki verjetnosti povzročila nenadne skoke in padce krvnega sladkorja. To ima lahko številne negativne učinke na hormonsko ravnovesje, nihanje razpoloženja in povečanje utrujenosti, ki so prav tako lahko simptomi, ki spremljajo menopavzo.
Dr. Lahey še poudarja, da lahko rafiniran sladkor, ki ga vsebujejo ta živila, prispeva h kopičenju odvečne maščobe in povečanju tveganja za številne resne zdravstvene težave kot je diabetes. Za ženske v menopavzi svetuje, da si ob želji po sladkem raje privoščijo sveže sadje ali tablico temne čokolade s čim večjo vsebnostjo kakava. Gazirane pijače pa nadomestijo z vodo, ki ji lahko dodajo rezine limone, limete ali jagodičevja.
Vir: index.hr