To so prigrizki, ki so koristni za ženske po 50. letu: skrbijo za zdravje kosti in ohranjajo vitalne možgane

30. 1. 2025
Deli
To so prigrizki, ki so koristni za ženske po 50. letu: skrbijo za zdravje kosti in ohranjajo vitalne možgane (foto: Profimedia)
Profimedia

To so prigrizki, ki skrbijo za močne kosti, zdrave možgane in vitalen vsakdan.

Po mnenju znanega nutricionista Jasona Ewoldta bi morale ženske po 50. letu popraviti svojo prehrano, torej povečati porabo pravih hranil. So odlični zavezniki v boju proti najpogostejšim spremembam, ki jih povzroča staranje. Normalno je, da se naše telo s starostjo spreminja, zato ima telo drugačne potrebe. 

Po 50. letu se naše telo spremeni. Zlahka pridobimo na teži, naša koža, lasje in nohti pa se lahko spremenijo in postanejo bolj krhki. Te spremembe so večinoma posledica številnih dejavnikov, vključno z naravnim staranjem in hormonskimi spremembami, kot je menopavza. In to z dobrim razlogom: ko se zmanjša količina estrogena, se zmanjša tudi njegova zaščitna in vlažilna vloga. Ustrezna prehrana lahko pomaga izboljšati zdravje kože, las in nohtov.

Strokovnjaki menijo, da so v prehrani žensk, starejših od petdeset let, pomembna naslednja tri hranila:

1. Kalcij za zdrave kosti

Tveganje za razvoj osteoporoze se povečuje s starostjo. Pravzaprav je 1 od 3 žensk, starejših od 50 let, v nevarnosti za zlom kosti zaradi te bolezni.

Po velikem presenečenju za Svobodo se je oglasil tudi Robert Golob

Ko se staramo, absorbiramo manj kalcija. S staranjem se pri nekaterih ženskah zmanjša tudi sposobnost prenašanja mlečnih izdelkov – najboljših virov kalcija. Temnolistnata zelenjava in pomarančni sok sta dobra vira kalcija. Sicer naj bi ženske, starejše od 50 let, zaužile 1200 miligramov kalcija na dan.

2. Beljakovine za zdrave mišice

Starejše ženske običajno manj trenirajo in več sedijo, kar vodi v izgubo mišične mase oziroma sarkopenijo. Uživanje dovolj beljakovin zmanjša odstotek izgube mišične mase.

Zdrava rastlinska prehrana, ki ne vključuje mesa, glavnega vira beljakovin, lahko vseeno zagotovi veliko beljakovin, če se pametno odločite.

Strokovnjaki priporočajo, da na svoj jedilnik vključite več naslednjih živil:

  • soja,
  • Kvinoja,
  • jajca,
  • mlečni izdelki,
  • orehi,
  • semena,
  • grah.
To so prigrizki, ki so koristni za ženske po 50. letu: skrbijo za zdravje kosti in ohranjajo vitalne možgane

Koliko beljakovin morate zaužiti čez dan, je odvisno od vaše teže. Za ženske, starejše od 50 let, strokovnjaki priporočajo 1 do 1,5 grama beljakovin na kilogram telesne teže.

3. Vitamin B12 za boljše delovanje možganov

Nutricionistka tudi poudarja, da ženske s staranjem absorbirajo manj hranilnih snovi iz hrane. In eno ključnih hranil je vitamin B12, potreben za vzdrževanje delovanja možganov.

Najboljši viri vitamina B12 so: jajca, mleko, pusto meso, ribe in obogatena živila, kot so žita. Čeprav je priporočeni dnevni vnos vitamina B12 za ženske, starejše od 50 let, 2,4 mikrograma na dan, ta strokovnjak predlaga, da se pogovorite s svojim zdravnikom, da ugotovite, ali potrebujete dodatke.

Tukaj je nekaj idej za prigrizke, ki so bogati s kalcijem, beljakovinami in vitaminom B12:

  • Lahki tekoči jogurt in pomaranča;
  • Riževi vaflji s salamo piščančja prsa in skuto (kot prilogo si ob tem pripravite še zelenjavo po izbiri);
  • Solata s tofujem, paradižnikom, čičeriko in semeni;
  • Mešanica oreščkov in semen;
  • Sendvič s polnozrnatim kruhom, skuto, dimljenim lososom in špinačo;
  • Tortilija s fižolom, lahkim sirom, solato in popečenim piščancem.

Tukaj so še trije nasveti za pomoč ženskam, starejšim od 50 let, da dobijo hranila, ki jih potrebujejo:

Pripravite hrano, ki temelji na živilih, ki niso predelana

Osredotočanje na polnozrnate izdelke, sadje in zelenjavo bo ohranilo vaše zdravje pod nadzorom.

Pijte, preden postanete žejni

Poskrbite, da boste pili veliko vode, tudi če ne čutite žeje. S seboj imejte plastenko vode in popijte kozarec ob vsakem obroku.

Obroke imejte približno ob istem času

Načrt si zapišite v koledar. Če jabolko preprosto 'načrtujete', je večja verjetnost, da ga boste pojedli.

Ta majhna navada pospešuje prebavo in metabolizem: Privoščite si jo po obroku za lažjo prebavo in boljšo hidracijo

Preberite več na Elle.si

Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija