Živila, ki ne sodijo v hladilnik

24. 5. 2020

Zelo verjetno ste v teh dneh tudi vi v nakupovalno košaro dali kakšen izdelek več. In potem takoj, ko ste stvari prinesli domov in jih začeli zlagati v hladilnik, ugotovili, da je ta postal premajhen. Seveda se zdi logično, da čim več stvari pospravimo v hladilnik in jih tako ohranimo sveže dlje časa. No, nekatera živila ne sodijo v hladilnik oziroma jih brez skrbi shranimo kje drugje.

Slika 1/14

Sprehodite se po foto galeriji in preverite nekaj primerov:

JAJCA

Vas je presenetilo, da so se na seznamu znašla jajca? Tudi nas. Menda naj bi bilo povsem v redu, če jih shranimo nekje na hladnem, ne nujno v hladilniku. No, mi jih bomo še naprej raje shranjevali v hladilniku.

Poglejmo še , kaj pravijo pri ZPS:

»Jajca naj bi shranjevali na hladnem, pri manj kot 16 stopinjah Celzija, vendar ne v hladilniku. Tako shranjena jajca naj bi ohranila kakovost in svežino do konca roka uporabe, kar je po zakonodaji 28 dni od dneva, ko jih kokoši znesejo,« so zapisali na srani Zveze potrošnikov Slovenije.  

Na sobni temperaturi pa po treh dneh že začenjajo izgubljati svežino.

»Jajca lahko tudi zamrznemo, vendar ne v lupini. V zamrzovalniku jih lahko hranimo največ devet mesecev. Pred uporabo jih moramo odtajati v hladilniku,« pišejo še na ZPS.

PRIPOROČILO: dobro je, če imajo jajca ob nakupu rok uporabnosti vsaj še tri tedne.

Profimedia

Viri: www.lovefood.com, ZPS