20 resnic, ki jih poznajo ženske po 50. letu

20 resnic, ki jih poznajo ženske po 50. letu (foto: Profimedia) Profimedia
12. 6. 2022

Pravijo, da 50. rojstni dan prinaša spremembe. Kakšne?

Morda bi lahko rekli, da pride do svojevrstnega prebujenja. Marsikateri ženski se zdi, da se končno lahko posveti stvarem, ki si jih je želela početi, a zaradi zahtev, ki jih prinaša vsakdan, preprosto ni utegnila.

Morda jo 'zadene' spoznanje, da je na svetu že pol stoletja in se zave, da je naš čas omejen - dosti bolj, kot se je tega zavedala doslej.

Iz tega izhaja tako občutek tako večje svobode kot zvedavosti glede tega, kaj bodo prinesla prihodnja leta.

Takrat se običajno ženske pri sebi lotijo svojevrstne analize: pregledajo svoje uspehe, razmislijo o priložnostih, ki so jih izpustile in tistih, ki so jih izrabile. Razmislijo o svojem življenju in o tem, kaj bi spremenile, da bi si ga polepšale in najpomembneje - o tem, kakšna naj bo pot skozi naslednjo življenjsko fazo.

Morda pa tudi spoznajo, da bi si pri 20, 30 ali 40 letih želele, da bi starejše in modrejše ženske delile svoja spoznanja z njimi.

Prav o tem je razmišljala tudi Fran Sorin, avtorica knjig, govorka in coachinja. Svoje misli je strnila v 20 točk svojevrstnih "navodil" za mlajše ženske, ki bi jim jih namenile ženske po 50 letu z vso modrostjo, ki jo prinašajo življenjske izkušnje.

"Če bi to vedela že prej, bi si prihranila veliko izgubljenega časa, zmedenosti in skrbi," je poudarila Sorinova.

V nadaljevanju lahko preberete njena priporočila.
1. Sebe postavite na prvo mesto

Če vam je najbolj mar zase, boste imele bistveno več energije za pomoč drugim, ko jo bodo potrebovali. Ženske so skozi zgodovino prevzele vlogo skrbnic.

A zapomnite si: skrb zase ni sebičnost, je nuja, če hočete imeti bogato in produktivno življenje

2. Skušajte razviti zdrav življenjski slog

Čeprav se vsi trudimo zmanjšati stres, nas večina še vedno živi življenje, obremenjeno s stresom. Imejte v mislih dejstvo, da je večina sodobnih bolezni povezana z izbiro življenjskega sloga.

Zato je treba veliko pozornosti nameniti zdravi prehrani, vadbi in zdravim odnosom. Ko se odločite, da boste vse našteto skušali vpeti v svoje življenje, si boste postavili temelje zdravega načina življenja. Tako boste bolj produktivne, pozitivnejše in bolj zdrave osebe.

3. Obkrožite se s prijatelji in družinskimi člani, ki podpirajo vašo rast

Koliko časa ste preživeli s prijateljico ali kolegico, ki je negativna, obsojajoča ali preprosto energetska vampirka?

Ne iščite izgovore za to, zakaj posvečate svoj dragoceni čas takim ljudem. Tisti, ki do vas (in verjetno tudi do drugih) niso ljubeči in prijazni, nimajo prostora v vašem življenju.

Oddaljite se od takih oseb. Pomnite: vaši prijatelji so ogledalo tega, kaj si v resnici mislite o sebi. Izberite si take, ki bodo spoštovali vaše vrednote in odločitve.

4. Naučite se reči NE

Veliko žensk težko reče ne - tako v službi, ko je treba prevzeti nove zadolžitve ali doma, ko jih otroci, zakonci ali sorodniki prosijo za uslugo. Pravzaprav bi lahko rekli, da marsikatera samodejno reče 'ja', ko se znajde v taki situaciji.

Zato je potrebno vaditi (naj se sliši še tako nenavadno) reči 'ne' takrat, ko ste preobremenjene. Če se naučite tega, vam bo preprosto ostalo več energije za stvari, ki so na vašem prioritetnem seznamu.

5. Iz svojega besednjaka izbrišite besedo 'morala bi'

Ko se zalotite, da si potiho ali naglas izrečete te besede, se ustavite in se vprašajte - zakaj?

Ženske, ki si v življenju pogosto rečejo 'morala bi', so le redko zadovoljne s svojim življenjem. Besedno zvezo 'morala bi' zamenjajte s 'hočem'. Nad rezultatom boste prijetno presenečene.

6. Negativne misli skušajte nadomestiti s pozitivnimi

Ženske veliko časa posvečajo razmišljanju o tem, ali so dovolj dobre, pametne, lepe in podobno.

Ko zaslišite svoj notranji glas, ki vas kritizira, kritične besede nadomestite s frazo "Dovolj sem dobra" ali "Sem tvorec svojega življenja." Morda to zveni preveč preprosto, a ta tehnika daje odlične rezultate. Začutile boste, da se vam samopercepcija hitro izboljšuje.

7. Imejte se rade in se sprejmite

Čeprav morda ne verjamete, ste čudovita in ljubeča duša. Vsako jutro se poglejte v ogledalo in si recite: "Rada se imam." To resda zveni nenavadno, a sčasoma boste začeli ceniti svoje pravo bistvo. S to preprosto vajo si boste privzgojile ljubeč odnos do sebe.

8. Zahvalite se za vse, kar imate

Zdravje ni samoumevno, služba ni samoumevna, lep vrt ni samoumeven. Zato bodite hvaležne.

Če vam bo to v pomoč, si vsako jutro na list papirja (ali v dnevnik) zapišite nekaj, za kar ste hvaležne. Videle boste, da bo seznam kmalu kar zajeten.

Dovolite si izkusiti občutek hvaležnosti za vse, kar imate. Na primer: če si zjutraj rade privoščite skodelico dobre kave, globoko vdihnite in izrazite hvaležnost za to. Sčasoma se boste v svoji koži počutile zelo dobro - tudi s pomočjo tovrstne hvaležnosti.

9. Delajte na samozavedanju

Poznavanje svojih razpoloženj, motivacij in najglobljih želja je bistvenega pomena za polno in produktivno življenje. Zavestno preživljajte svoj vsakdan, sproti ugotavljajte, kakšna so vaša čustva.

Če doživite izrazito negativen odziv na kakšen dogodek, skušajte ugotoviti, zakaj je tako. Prav tako si zapomnite, kdaj začutite srečo in zadovoljstvo. V življenje skušajte vnesti čim več pozitivnih dogodkov, ki vas izpolnjujejo.

10. Sprejmite odgovornost za svoje življenje

Če boste krivdo za svoje nezadovoljstvo pripisovale zunanjim okoliščinam, boste jezne in nezadovoljne. Zavedajte se, da ste same odgovorne za svoje življenje in da bo to tako, kakršnega si boste ustvarile.

11. Verjemite v lastne sposobnosti

Ko se zavedate, da imate moč, da si ustvarite življenje, kakršno hočete živeti, boste presenečene nad tem, kaj se bo zgodilo. Ta moč vas bo navdihnila za uvajanje sprememb. Spoznale boste, da obstaja rešitev za vsako težavo in da ste jo zmožne rešiti.

12. Nehajte skrbeti za to, kakšno je mnenje drugih o vas

Od malih nog punčke vzgajajo v duhu, da potrebujejo odobritev drugih ljudi. Če še vedno potrebujete potrditev drugih, je čas, da to spremenite.

Nehajte zapravljati svojo energijo za tako nepomembne stvari, kot je mnenje drugih (še posebej takih, ki niso del vašega ožjega kroga) - to vam bo samo posesalo energijo.

Ko zaznate, da vaši dvomi vase temeljijo na mnenju drugih, se opomnite na dejstvo, da potrebujete samo svojo odobritev za lastna dejanja - ne pa odobritve drugih ljudi.

13. Postanite boljša poslušalka

Zapomnite si eno dejstvo: vedno se več naučite iz poslušanja kot iz govorjenja. Ne glede na to, če se pogovarjate s tujcem, članom družine ali prijateljico, skušajte biti dobra poslušalka.

Razvili boste bolj globoko povezavo s sogovornikom in se marsičesa naučili. Pogovori bodo zanimivejši, vaš um pa bo aktivnejši.

14. Ohranite miselnost začetnika

Vam to zveni nenavadno? Seveda, saj živimo v družbi, kjer so na visokem mestu strokovnost in produktivnost.

Če želite živeti polno življenje, se lotevajte novih stvari oziroma področij, na katerih ste popolni začetnik. Tako vas bo vedno čakalo učenje novega znanja.

Pozabite na potrebo, da ste popolni na vseh področjih, ki se jih lotevate. Dovolite si ohraniti miselnost začetnika in se lotite nečesa novega. S tem si boste odprli nove priložnosti.

15. Vadite odpuščanje

Marsikdo med nami v notranjosti skriva velike zamere in bolečine, tudi če smo od ljudi, ki so nas prizadeli, slišali opravičilo. Nezmožnost odpuščanja drugim je običajno znak, da ne moremo odpustiti sebi.

Ko se vaš notranji glas začne kritično izražati o določenih ljudeh, se zavedajte, da so vaša čustva do njih pravzaprav odraz tega, kar čutite do sebe. Zaznajte in ozavestite ta čustva, skušajte jih odpraviti. Če vam uspe, boste doživeli pravo preobrazbo - začutili boste pozitivno energijo, olajšanje in - sočutje.

16. Razvijajte svojo ustvarjalnost

Sodoben svet nas zavaja v prepričanje, da je samo določen odstotek žensk ustvarjalen. To preprosto ni res! Rojeni smo z ustvarjalnostjo, to je naš dan.

Najdite način, kako jo boste izrazile - zagotovo obstaja kakšna dejavnost, ki vas veseli, a še niste zbrale poguma, da bi se je lotile. Poskusite! To je popolna vaja za ohranjanje in razvijanje (vsem dane) ustvarjalnosti.

17. Čim več časa preživite v naravi

V naravi se znebite stresa, si zbistrite misli in vzpodbudite ustvarjalnost. Začutili boste mir in zadovoljstvo. Vsak dan si vzemite vsaj 20 minut za svoj stik z naravo. Hitro boste odkrili njeno čarobnost, s katero obogati vaše življenje.

18. Vadite čuječnost

Sodobna družba nas "zavaja" v prepričanje, da moramo biti večopravilni (od trenutka, ko se zbudimo do trenutka, ko gremo spat), če hočemo biti uspešni v življenju. A ni čisto tako.

Ko se umirite in se osredotočite na posamezne trenutke, bo življenje postalo bogatejše in globlje. Dobra vaja za povečanje čuječnosti je nadvse preprosta: vsak dan se za trenutek ustavite, usedite se, si zbistrite misli in nekaj časa samo globoko dihajte. Zagotovo vam bo koristilo.

19. Ustvarite si življenje svojih sanj

Takrat, ko vas prevzamejo globoki dvomi, se opomnite, da ste inteligentna in ustvarjalna oseba, ki hoče preživeti polno življenje. Dejstvo je, da tako tudi bo, če se odločite za to in delate na tem.

Verjemite vase in se lotite akcije - našli boste način, da si ustvarite tako življenje, kot ga hočete živeti. Ne dovolite, da bi vas kdo prepričal v nasprotno!

20. Ne jemljite se preresno

Življenje je paradoks. Po eni plati je resna zadeva, po drugi pa ne. Znanje o tem, kako vključiti smeh in igrivost v vsakdan ni samo balzam za dušo, ampak spodbuja ustvarjalnost in globlje povezave z ljudmi, ki vas obkrožajo. Saj veste, kako dobro se počutite, ko se iskreno nasmejete.

Torej: ne jemljite se preresno, vsakdan skušajte preživeti v družbi smeha. Temu bo sledila večja življenjska sproščenost.

Povzeto po huffingtonpost.com
Preverite še:

Ali pa: Tako vas življenje opozarja, da ste na napačni poti