3 najpogostejše ovire, ki vam preprečujejo, da bi bili to, kar ste

3 najpogostejše ovire, ki vam preprečujejo, da bi bili to, kar ste (foto: Arhiv) Arhiv
11. 11. 2021

Ali dovolite občutkom, da pridejo na površje?

Da, vsak izmed nas je čudovit. Čudovit v svoji edinstvenosti, v svoji unikatnosti.

Ker pa smo odraščali s pogledom samo navzven in se stalno primerjali z drugimi in iskali zunanje potrditve, da smo v redu, smo svojo edinstvenost pustili nekje zadaj, jo zakopali v neki skriti kotiček v sebi.

To, da sem bolj tiha in potrebujem več časa, da navežem stik z drugimi, ne pomeni, da je z menoj nekaj narobe in da se moram zgledovati po prijateljici, ki je vedno v središču pozornosti in tako mimogrede naveže nove stike.

Tukaj ne gre za ločevanje na 'to je dobro' in 'to je slabo' – ne gre za črno in belo.

Zakaj bi se omejili le na dve barvi, ko pa imamo cel mavrični spekter barv: rumeno, oranžno, modro, vijoličasto, lila, zeleno, višnjevo rdečo, travnato zeleno, temno zeleno, ciklam­no, čokoladno rjavo, svetlo rjavo, turkizno ...

Tako je tudi pri nas in naših lastnostih vse smo, različni smo in zelo pisani.

Zato pa je tako čudovito, saj se lahko spoznavamo in uživamo v tej različnosti, sicer bi bilo popolnoma dolgočasno (in sivo), če bi bili vsi enaki, na primer vsi glasni in z željo po biti v središču pozornosti.

Če se vrnem k zgornjemu primeru: to pomeni le, da sem jaz tiha in bolj zadržana, ona pa glasna in bolj odprta. In nič drugega.

Poglejte vsak pri sebi, katere so vaše lastnosti – kaj je tisto, kar vas določa, pa morda v tem trenutku mislite, da je to nekaj, kar ni družbeno sprejemljivo, nekaj, zaradi česar ne boste zanimivi za prijatelje, nekaj, zaradi česar ne boste privlačni za potencialnega part­nerja.

Prepričanja, misli in vzorce, ki jih nosimo s seboj, nas pa v resnici ovirajo, lahko spremenimo.

Nekaj primerov teh 'ovir':

1.
Moram se znati hitro vklopiti v družbo, sicer ne bom zanimiva.

Ker ste bolj tihe narave in težko navezujete stike, s tem izvajate še večji pritisk nase in izpadete nenaravno.

Rešitev: delujte na svoj način in si vzemite čas, ki ga potrebujete, da k nekomu pristopite, pogovarjajte se raje 'ena na ena', saj vam bo tako lažje;

2.
Moram biti vsaj približno takšna kot ta in ta (stil oblačenja, zunanji videz), da bom našla partnerja.

Če povzemamo stil od nekoga drugega (prijateljice, znane osebnosti), to pomeni, da želimo postati nekdo drug in ponovno izpademo nenaravno, pa še moškim dajemo napačne signale, kdo smo, in tako ne moremo srečati partnerja, ki 'paše' na nas.

Rešitev: poiščite svoj stil in ga samozavestno pokažite.

3.
Moram hoditi v fitnes/na zumbo/pilates/jogo itd.

Kot vse moje prijateljice, znanke in sodelavke, čeprav vam bolj ustreza tek in sprehodi v naravi, hodite dvakrat na teden v zaprto dvorano, ker si mislite: "Bolje tako, kot pa da me vidijo, da sama tečem oz. hodim po gozdu," a v resnici si želite, da bi lahko svoje telo razmigali na svežem zraku in soncu.

Rešitev: premagajte to prepričanje, da je čudno, če tečeš sam, in se pogumno podajte na gozdne poti. Prvič bo morda res nenavaden občutek, drugič bo že lažje, tretjič boste pa že komaj čakali.

Pri vseh teh primerih je rdeča nit ta, da bodite to, kar ste vi v resnici.

Ne posnemajte drugih, ne jemljite prepričanj drugih za svoja, temveč izrazite to, kar ste – tihi, zadržani, previdni, analitični, razmišljujoči, natančni, zaljubljeni v rdečo barvo, čeprav trenutno ni v modi, a je vam prav na kožo pisana, ukvarjajte se s tem, kar vam daje občutek zadovoljstva in bodite ustvarjalni.

Dovolite čudovitemu metulju, ki je v vas, da pokaže svoja barvita krila in da svobodno poleti. Bodite to, kar ste, in zaljubili se boste v življenje.

Napisala Tinkara Filač– zdraviodnosi.si

Značke: samozavest