3 preproste navade, da boste imeli v vsakdanu več časa

3 preproste navade, da boste imeli v vsakdanu več časa (foto: Photo by Anastasiia tarasova on Unsplash) Photo by Anastasiia tarasova on Unsplash
8. 8. 2020

Časa nimamo, si pa ga moramo vzeti. Vprašanje je le, kako?
“Nimam časa!” Kolikokrat dnevno slišite ta stavek – bodisi iz vaših ali pa drugih ust. Dnevi so polni obveznosti, seznam opravil je vse daljši, kar naprej nas spremlja občutek, da nečesa nismo naredili. Čas je, da pospravite po časovnem gospodinjstvu.

1. Živite po načelu: raje ena kot pet

Ne naložite si več, kolikor lahko nosite. Zveni enostavno. Toda bodimo iskreni: kolikokrat sprejmemo povabilo, čeprav nam časovno sploh ne ustreza, ali pa si naložimo preveč sestankov v premalo časa. To seveda ne pomeni, da morate v službi odkloniti dodatno delo. Je pa popolnoma v redu, da postavite prioritete za določene obveznosti in jih razdelite – in to tudi povejte šefom in kolegom. Moto: raje naredim eno stvar do konca, kot pa pet na pol.

Photo by Nordwood Themes on Unsplash
2. Razdelite naloge

Le če naredim nekaj sam/a, bo tudi zares dobro. Kako napačno razmišljanje. Sposobnost delegiranja je namreč pomembna značajska lastnost, ki kaže na zaupanje v drugo osebo.

Velja tako poklicno kot zasebno: nekdo drug bo nalogo opravil drugače od vas, toda to še ne pomeni, da rezultat ne bo dober. Zatorej ne poskušajte kar naprej vse narediti sami, temveč naloge porazdelite in videli boste, da boste kar naenkrat imeli več časa zase in za druge.

Photo by Aron Visuals on Unsplash
3. Trideset minut odmora

Telefon zapiska in takoj imamo občutek, da moramo odgovoriti. Vendar pa ne pozabite, da tisti, ki vam je poslal sporočilo, ne ve, kaj v tistem trenutku počnete. Zato ni nobene potrebe, da odgovorite takoj.

  • Naj vam postane rutina, da ste 30 minut “odklopljeni”, na primer zgodaj zjutraj ali pa zvečer – brez brskanja po Facebooku, Instagramu ali pa po spletnih mestih medijev.

  • Kajti, kaj je lahko tako nujno, da ne more počakati 30 minut? Če vas partner ne dobi na telefon, ker vas želi vprašati, če potrebujete mleko, sicer lahko povzroči nekaj slabe volje, vendar pa to še zdaleč ni tako tragično.

  • Zavestno določen čas za premor od mobilnih telefon vam bo predvsem dal občutek, da vam ni treba vedno nekaj hiteti. In tisto pozabljeno mleko je tega vredno.

Preberite še: 3 najpogostejše ovire, ki vam preprečujejo, da bi bili to, kar ste ali Zakaj tako radi hodimo v gore?