3 vprašanja, ki vam bodo pomagala najti smisel v življenju

3 vprašanja, ki vam bodo pomagala najti smisel v življenju (foto: unsplash) unsplash
4. 1. 2022

Dobro je, če ugotovimo, kaj je tisto, kar je nam (in ne drugim) pomembno. Kaj je tisto, zaradi česar naše srce bije hitreje. 

Ste že ugotovili, kaj je vaše poslanstvo? V čem ste dobri, kaj vas veseli in kaj lahko morda daste družbi? 

V življenju počnemo bolj ali manj pomembne stvari. Stvari, ki nas osrečujejo in dajejo življenju smisel. In stvari, s katerimi morda malce zapravljamo svoj čas in energijo. 

Zato si poglejmo nekaj vprašanj, ki si jih lahko postavimo, da lažje ugotovimo, kaj je tisto, kar daje našemu življenju pomen ter smisel ... z namenom, da več časa in energije namenimo prav tem stvarem. 

1. Katere čokolade ne marate?

Ja, to je pomembno vprašanje! V življenju ne dobimo vedno tistega "okusa", katerega si želimo. Življenje je nepredvidljivo. In velikokrat je lahko tudi neprijetno ali boleče. To ni pesimistično gledanje na svet, pač pa dejstvo, ki osvobaja. Pot do sreče zahteva tudi bolečino, padce, žrtvovanje... Če ne zmoremo iti čez poraze in napake, ne bomo prišli daleč. Če včasih ne zagrizemo v čokolado, katere ne maramo, bomo težko ugotovili, katero imamo najraje. 

Nauk: Tudi neprijetne izkušnje nam pomagajo najti smisel v življenju. Poglejte pri sebi, kako so vam neprijetne situacije pomagale, da lažje najdete tisto, kar vas veseli in je "vaše".  

2. O čem ste sanjali kot otroci? 

Kaj ste počeli kot otroci, pa ste iz neznanega razloga s tem prenehali? Ste radi risali, pisali, o čem ste radi brali, ste peli, plesali, igrali glasbilo ali počeli kaj drugega? 

Vsi izgubimo vsaj nekaj "svojega" v otroštvu iz različnih vzrokov. Najbolj pogosto, ker ne prejmemo dovolj podpore iz okolice ter potlačimo svoje strasti. Ponovno najdite v sebi tisto, kar ste nekoč že imeli, pa izgubili. 

3. Ob čem pozabite jesti?

Verjetno ste že doživeli trenutke, ko ste nekaj počeli in ugotovili, da ste pozabili na kosilo ali večerjo, da že nekaj ur niste jedli ali šli na stranišče. Tisto, pri čemer pozabite na čas, zaradi česar ste lahko pokonci celo noč ali navdušeno čakate jutro, da boste lahko to počeli... To je tisto, kar zagotovo daje smisel vašemu življenju. 

In smisel v življenju nam ne dajejo le ogromni uspehi. Gre za to, da izkoristite čas, ki ga imate, za stvari, ki so vam pomembne. Pa naj bodo to vaši bližnji, čas v naravi, živali, ustvarjanje, karkoli... 

Navdih po: markmanson.net