4 največji strahovi, ki vas lahko ovirajo na poti do uspeha

4 največji strahovi, ki vas lahko ovirajo na poti do uspeha (foto: Profimedia) Profimedia
3. 3. 2023

Pregovor pravi, da ima strah velike oči, od znotraj je votel, zunaj pa ga nič ni. Toda kljub temu se zdi, da so različni strahovi ena izmed največjih ovir na poti do uspeha mnogo ljudi.

Kateri strahovi pogosto zavirajo na poti do uspeha?

Strah pred neuspehom  

Strah pred neuspehom je eden izmed najbolj pogostih strahov, ki pred napredkom zavira mnoge ljudi. Če se bojite, da vam ne bo uspelo, se verjetno tudi izogibate kakršnega koli tveganja in zavračate priložnosti za rast ali napredovanje.

Toda, če želite napredovati, ustanoviti svoje podjetje, spremeniti poklic ali osvojiti svojo simpatijo, je potrebno sprejeti, da je tveganje del tovrstnega procesa. Preprosto ni mogoče ostati na varnem in hkrati uresničevati svojih največjih želja, zato pogumno naprej. Če ne poskusite, nikoli ne boste vedeli kam vas bo to pripeljalo.

Pomanjkanje samozavesti

Če vam primanjkuje samozavesti, boste imeli težave pri navezovanju stikov z drugimi in zahtevanju želenega, pa naj gre za napredovanje ali svoje vsakodnevne potrebe. Namesto tega boste čakali, da vam bodo te stvari podarjene in da bo nekdo drug opazil, da si zaslužite napredovanje, pozornost in pripomogel k temu, da to dobite. Vendar večinoma ni tako, zato se je potrebno naučiti povezovati z drugimi, izraziti svojo vrednost in pričeti ceniti svoj doprinos v svetu.

Občutek nevrednosti

Morda se zdi povsem nedolžno, da odbijete komplimente, ki vam jih nekdo podari, morda se tudi s šalo na svoj račun večkrat ponižujete, toda to pomeni zgolj to, da se ne počutite dovolj vredni pohvale in komplimenta.

S tem, ko se počutite nevredni se boste v veliki verjetnosti tudi izogibali priložnostim, da bi naredili kaj drugače in postali uspešnejši. Namesto tega pričnite malo po malo ceniti to kar lahko prispevate. Sčasoma boste postali vedno boljši v tem in veliko bolj trdno boste pričeli zaupati v svojo vrednost.

Strah pred izvedbo akcije

Nobena sprememba, četudi je pozitivna, se mnogokrat ne zgodi brez akcije v želeno smer. Nekatere ljudi strah pred tem, da bi ukrepali in spremenili svoje življenje, izjemno ovira tako rekoč povsod. To je lahko na primer strah pred zamenjavo službe, začetek nove kariere ali podjetniške poti, začetek novega romantičnega odnosa in podobno, ki tako prevzame, da mnogi raje ne storijo nič. Toda ni potrebno čez noč narediti megalomanskih sprememb. Vse se prične s korakom v želeno smer in nato še z drugim, tretjim ter tako naprej do cilja.  

Preberite tudi: Te stvari nadpovprečno inteligentni posamezniki počnejo drugače