4 tipi jeze in posledice, ki jih imajo lahko takšni izbruhi

4 tipi jeze in posledice, ki jih imajo lahko takšni izbruhi (foto: Profimedia) Profimedia
29. 5. 2019

Vsak od nas kdaj občuti jezo v sebi ali pa doživi jezni odziv bližnjega. Obstaja mnogo načinov, kako se soočiti z jezo, če vemo, od kod izvira. Preberite, kateri štirje tipi tega čustva so najbolj pogosti.

1. Utemeljena jeza

Gre za jezo, ki jo porodi nepravičnost, ki se dogaja nam ali pa jo opažamo v svetu okrog sebe. Pogosto temelji na neprimernem ravnanju z živalmi, onesnaževanju planeta, nasilju nad ženskami in otroki ter različnih oblikah diskriminacije, rasizmu, homofobiji in podobno.

Takšna vrsta jeze ima kratkoročno določene pozitivne učinke, saj nas lahko motivira, da se začnemo zavzemati za spremembe v družbi.

Če pa se to ne zgodi, je škodljiva, saj nas oropa notranjega miru in slabo vpliva na naše zdravje.

2. Jeza, ki se rojeva iz nejevolje

Ta tip jeze je pri večini ljudi najbolj razširjen. Jezni smo lahko zaradi raznolikih situacij, ki nas v vsakodnevnem življenju frustrirajo.

Na primer: voznik, ki je na cesti izsilil prednost, partner, ki je rekel nekaj, s čimer se ne strinjamo, otrok, ki nas ne uboga, zoprno obnašanje šefa itd.

Če se osredotočimo na stvari, ki nas nervirajo, bomo takšno vrsto jeze občutili zelo pogosto. Ko reagiramo na takšne negativne situacije in se z njimi obremenjujemo predolgo, s tem obenem dovoljujemo, da tuji problemi postanejo naši, s čimer si ne delamo nikakršne usluge.  

Rešitev je v tem, da poskusimo na stvari, ki nas jezijo, pogledati drugače – da jih ne jemljemo tako osebno.

Preverite tudi: 8 navad, ki vam kradejo srečo

3. Agresivnost

Ta vrsta jeze se pogosto kaže v situacijah, kjer želi ena oseba dominirati druge. Agresivna jeza pogosto preraste v fizično nasilje in v različne oblike toksičnega vedenja, kot na primer v izsiljevanje, verbalno obračunavanje, čustveno zlorabo, manipulacijo in poskusi nadzora nad drugimi za vsako ceno.

Vse to navzven lahko deluje kot znamenje moči, v resnici pa se z jezo odslikavata posameznikova nemoč in negotovost.

Ljudje, ki so agresivni, v sebi pogosto nosijo velik strah pred tem, da so nesposobni. Zato kar naprej izzivajo prepire in iščejo načine, da bi utrjevali svojo navidezno moč in kontrolo nad drugimi – v resnici pa so šibki.

4. Nekontrolirani izbruhi

Včasih se zgodi, da se v nas nekaj dolgo časa nabira, potem pa 'nam poči lonec' in vse stresemo na bližnjega v obliki velikanskega izbruha jeze.

Večinoma je razlog za to v naših neizpolnjenih potrebah in v ravnanju okolice, ki ni v skladu z našimi pričakovanji.

Ljudje, ki imajo tovrstne izbruhe jeze, so nagnjeni k pretiravanju in jih lahko skorajda vsaka malenkost vrže iz ravnovesja.

Ta vrsta  jeze se pogosto začne v otroštvu, pri starosti dveh let, ko hočemo za vsako ceno doseči svoje, četudi nam starši to prepovedujejo ali nas celo ignorirajo v naših hotenjih.

Takšna oblika vedenja se od togotnega cepetanja ali metanja po tleh v odrasli dobi razvije v kričanje in včasih tudi v fizično obračunavanje - vsakič, ko nekaj ni po naše, izbruhnemo. To je še posebej značilno za narcisoidni tip osebnosti.

Preverite: Kaj se zgodi, ko prekinete odnos z narcisom?

Tovrstni izbruhi škodujejo odnosom in ljudje, ki jeze ne znajo kontrolirati, imajo pogosto težave na delovnem mestu in doma, zato bi bilo dobro, da se naučijo, kako jezo krotiti oziroma jo preusmeriti ob pomoči terapevta.

Preberite še:

Vir: Psychology today

Foto: Profimedia