5 lastnosti, po katerih boste prepoznali sebično osebo

5 lastnosti, po katerih boste prepoznali sebično osebo (foto: Profimedia) Profimedia
10. 3. 2023

Vsak posameznik je po naravi do neke mere sebičen. Toda razlika je, če je to v zdravi meri, kar lahko tudi pomaga preživeti in uspeti v težkih časih, ali če je sebičnost prisotna večino časa in v vseh odnosih, ki jih ima. 

Za zdrave odnose je potrebno ohranjati nekakšno ravnovesje med prejemanjem in dajanjem, česar pa pretirano sebične osebe navadno ne počnejo.

Kako prepoznati sebično osebo?

Vedno želi biti v središču pozornosti

Sebična oseba ne upošteva čustev ali potreb drugih, vse se tako rekoč vrti le okrog nje in njenih potreb. Kot, da bi bila v ozadju nenehno spremljava: Jaz, jaz, jaz. Prav tako sprejema večino odločitev in dejanj, če ne že vseh, na podlagi tega, da ji koristijo. Če je v nekakšnem odnosu z vami, je zaradi koristi in odnos bo funkcioniral, dokler bo imela to korist. Takšne osebe imajo težave s sklepanjem kompromisov, saj dajejo prednost svojim potrebam in željam, niso se pripravljene odpovedati ničemur kar želijo.

Pomanjkanje empatije

Sebičnih oseb ne zanima dobro počutje ali čustva drugih, saj jim primanjkuje empatije. Na stvari gledajo s svojega zornega kota, vendar se le redko postavijo v kožo drugih. Če se znajdete v situaciji, ko vas nekdo ne želi slišati, temveč želi govoriti le o sebi ali o tem, kako se počuti, ali vas prekinja ali govori namesto vas, da bi pogovor usmeril k sebi, je to lahko znak, da je ta oseba sebična. Prav tako lahko sebična oseba, brez oklevanja prizadene druge, če s tem doseže, kar želi. Pogosto gre do svojega cilja tudi z lažjo in goljufijo ter pri tem ne čuti nobene slabe vesti.

Manipulacija v odnosu

Ljudje, ki manipulirajo z drugimi, so pogosto tudi sebični. Če nekdo manipulira z vami, lahko poskuša nadzorovati vaše vedenje ali čustva tako, da v vas vzbuja občutek krivde, sramu ali strahu. Manipulacija je lahko zelo subtilna oblika zlorabe in jo je težko prepoznati. Če mislite, da nekdo manipulira z vami, bodite pozorni na te znake:  

  • Dejanja se ne ujemajo z besedami.   
  • V vas zna zbuditi v vas ogromno krivde.
  • Ve, kako pritisniti na vaše gumbe (in pri tem uživa).    
  • Laže vam v obraz.
  • Neiskrena prijaznost.
Neradodarnost do drugih

Sebični ljudje mislijo nase in na svoje koristi. Se vam je kdaj zgodilo, da ste v družbi določenih ljudi vedno plačali za vse? V zdravem odnosu se ljudje navadno izmenjavajo pri plačevanju stvari ali delitvi računa. Sebični ljudje pa se skušajo izogniti plačilu svojega dela, saj nenehno varčujejo … zase. Ko natakar prinese račun, jih ne boste videli seči po denarnici, ampak se bodo pretvarjali, da je ne najdejo, ali pa se bodo nenadoma odpravili v kopalnico.

Velik materializem

Sebični ljudje bolj kot ljudi, cenijo materialne dobrine. Večkrat so obsedeni s simboli statusa, denarjem ali močjo. Če nečesa ne morejo imeti, lahko poskušajo to odvzeti nekomu drugemu. Nenazadnje ne marajo drugih, ki imajo več, ne le denarja ali materialnih stvari, temveč tudi sreče, ljubezni ali uspeha. 

Preverite tudi: Starši uspešnih otrok naj bi imeli te karakteristike (jih imate?)