Starši uspešnih otrok naj bi imeli te karakteristike (jih imate?)

Starši uspešnih otrok naj bi imeli te karakteristike (jih imate?) (foto: profimedia) profimedia
9. 3. 2023

Kaj menite, da je pomembno, če želite vzgojiti uspešnega otroka? 

Zagotovo si vsak starš želi, da bi bil njegov otrok lepo vzgojen, dobro opravil šolanje, vedno imel veliko motivacije in nekega dne odrasel v uspešnega posameznika. 

Preverite tudi: Te stvari morate narediti zjutraj, če ste zelo slabo spali (lahko rešite dan!)

Ni enega recepta, ki bi mu sledili in bi vam zagotovil, da bo vaš otrok nekoč uspešen, a kot starši imate vseeno velik vpliv in lahko ga usmerite na pravo pot. Lahko položite temelje, na katerih bo moral otrok graditi sam. 

Psihologi so skušali ugotoviti, ali je staršem, ki vzgajajo uspešne otroke, kaj skupnega. Prišli so do zanimivih zaključkov. 

Imate katero od teh lastnosti?

Ne popuščajo pri delu

Starši želijo, da otroci že od majhnih nog vedo, kaj je delo, in da ga je potrebno opraviti. Seveda opravila vedno prilagodijo starosti, bistveno pa je, da ne popuščajo pri tem, da morajo biti opravljena. Če bi npr. namesto otrok pospravili sobo, bodo vedeli, da bo vedno pospravil nekdo drug, kadar sami ne bodo hoteli. 

Želijo, da otroci odrastejo v posameznike, ki se zavedajo svojih nalog, cenijo timsko delo in doprinašajo k družbi. 

Otroke učijo socialnih veščin

Starši se trudijo, da bi se otroci družili ne le s svojimi vrstniki, pač pa z različno starimi otroki v različnih situacijah. Če je možno, jih izpostavijo druženju z različnimi rasami. 

Izkazalo se je, da takšni otroci kažejo več razumevanja, so bolj empatični do drugih, predvsem ko so v stiski, zaznajo bolečino in željo po pomoči. Bolje razumejo situacije in se dobro spopadajo s stresom ter tudi sami lažje prosijo za pomoč. 

Otroke učijo, da morajo imeti visoka pričakovanja in enako pričakujejo od njih

Otrokom ni dobro postavljati previsokih ciljev, ki jih ne bodo morali doseči, a ne boste jim naredili usluge niti s prenizkimi cilji, ki jim ne bodo v izziv. Prav tako ni potrebe, da imate visoka pričakovanja čisto povsod in v vsem, česar se otrok loti. Nihče ni odličen povsod. Pomembno je, da se tega držite pri večjih stvareh, npr. pri šolanju, izbiri poklica, otrokovih hobijev in podobno.

A tudi tam morajo biti cilji dosegljivi - ne zahtevajte ocen, ki jih ni zmožen doseči, pač pa takšne, ki jih lahko ima, če se dovolj potrudi. Tako bo tudi otrok razumel sporočilo in gradil svojo pot. 

Imajo zdrave odnose

Otroci vas stalno opazujejo in zaznajo veliko več, kot vi veste in si želite. Spremljajo tudi to, kakšne odnose imate s partnerjem, svojimi starši, prijatelji, znanci ... 

Iz tega se bo otrok veliko naučil in se bo manjkrat znašel v konfliktnih situacijah. In tudi, ko se bo znašel v njih, bo skušal iskati rešitev in spor rešiti na razumen način. Znal bo tvoriti zdrave odnose in jih negovati. 

Matematika je zanje pomembna

Zanimiv je podatek, ki kaže, da otroci, ki že zelo zgodaj razumejo koncept matematike, kasneje kažejo dober uspeh. Čeprav se vam ne zdi, jim to prinese prednost pri razumevanju ekonomije in poslovanja. 

Otroka naj bi bilo dobro o številih in odnosih med števili podučiti še pred začetkom šole, saj naj bi se tako lažje učili črk, brali in v šoli na sploh bili uspešnejši. 

Imajo dober odnos z otroki

Ni nujno, da je družina precej bogata. Otroci iz revnih družin so bili veliko uspešnejši, če so imeli kvaliteten odnos s starši. Deležni so bili razumevanja, potrpežljivosti in ljubezni. 

Pozorni starši ne delajo neskončnih seznamov opravil za otroke, pač pa se odzivajo na njihove potrebe, skušajo razumeti želje in otrokovo osebnost. S tem ustvarijo varno in trdno osnovo za odraščanje, saj otrok kmalu začne raziskovati svoje možnosti in interese. 

Vir: Zadovoljna.rs

Za navdih prisluhnite podkastu z mlado slovensko karateistko, ki se je vpisala v zgodovino! 🎧