5 načinov razmišljanja, zaradi katerih nikakor ne moremo biti srečni

5 načinov razmišljanja, zaradi katerih nikakor ne moremo biti srečni (foto: Profimedia) Profimedia
7. 4. 2022

Se vam kdaj zgodi, da kljub temu, da dobite oz. dosežete tisto, kar ste si želeli, ne občutite sreče? Kaj pa, če vam povemo, da je sreča bolj odvisna od miselnosti kot pa samih okoliščin? Tu je 5 načinov razmišljanja, ki preprečujejo, da bi bili srečni.

Obstaja pet splošno sprejetih prepričanj:

1. Kadarkoli se zgodi kaj dobrega, bo sledilo nekaj slabega

Iskreno, kolikokrat ste že pomislili tako: "Dogajajo se mi dobre stvari, zagotovo me bo v naslednjem trenutku doletelo nekaj negativnega?

Če ste ves čas v pripravljenosti, da se bo zgodilo nekaj slabega, res ne boste mogli uživati v sreči. Veliko ljudi pa je resnično prepričanih, da se kaj dobrega ne more zgoditi, ne da bi sledila tudi kakšna slaba stvar.

Pričakovanje slabega dogodka povzroča anksioznost, a kljub temu veliko posameznikov resnično verjame, da jih lahko v vsakem trenutku nekaj oropa sreče.

2. Tega si ne zaslužim

Uspeh boste težko praznovali, če se vam zdi, da si ga ne zaslužite.

Morda ste podedovali nekaj denarja, morda napredovali v službi, vstopili v novo razmerje, ki se vam zdi prelepo, da bi bilo resnično ...  Razlogi pravzaprav niso pomembni; če boste razmišljali, da si sreče ne zaslužite, je nikakor ne boste mogli sprejeti in se veseliti.

3. Tako ali tako ne bo trajalo

Zaradi predpostavljanja, da sreča preprosto ne more dolgo trajati, vas bo prihodnost tako skrbela, da v sedanjosti sploh ne boste moglo uživati.

Tovrstna miselnost bo vaše sanje hitro spremenila v nočno moro. Le kdo bi užival, če je skrb, da bo vsak hip lahko ob vse, ves čas prisotna? 

4. Pričakoval/a sem boljše/več

Razmišljanje, da boste imeli več prijateljev, če boste shujšali, oziroma vas bodo ljudje zaradi napredovanja v službi bolj spoštovali, lahko vodi v razočaranje. Doseg cilja ne bo vedno rešil težav, ki bi se jih radi znebili.

Nerealistična pričakovanja glede tega, kako dobro se boste počutili, ko se vam bo zgodilo kaj dobrega, lahko povzročijo nesrečo. Zato je pomembno, da v uspehu uživate, hkrati pa si priznate, da pozitivni dogodki ne bodo rešili prav vsega. 

5. To ni dovolj

Če bi imel/a, več denarja, bi se lahko bolj sprostil/a. Če bi shujšal/a, bi zagotovo našla pravo ljubezen. Če bi v službi napredoval/a, bom uspešen/a.

Miselnost, da nimate nikoli dovolj, vam bo preprečila, da bi uživali v trenutku.

Nasvet:

Globoko vdihnite in se opomnite, da ste lahko zadovoljni s tem, kar v tem trenutku imate.

S srečo vam res ni treba odlašati, zato praznujte svoje dosežke, se veselite ob srečnih dogodkih in sprejmite srečo.

Vir: Psichology Today