5 najpogostejših razlogov, ki vas zavirajo na poti do napredka

5 najpogostejših razlogov, ki vas zavirajo na poti do napredka (foto: Profimedia) Profimedia
16. 6. 2017

Ko odpravite vse ovire in je pot do nečesa novega končno prosta, je vse kar morate storiti, da prečkate ciljno črto. Če tega še vedno ne morete storiti, ste verjetno naleteli na enega od petih »zaviralcev«. Kateri vas je zaustavil?

Nisem pripravljen/a

To je najpogostejši razlog, ki si ga ponavljamo, da ne bi poskusili česa novega ali napredovali izven svojega območja udobja. Trmasto se oprijemamo že znanega in se upiramo spremembi, ki nas pelje naprej. Skoraj nihče se v resnici ne počuti povsem pripravljenega na naslednji korak v življenju – pa naj bo to začetek novega posla, ustvarjanje družine, sprejeti povišico. Vendar se odločijo, da je želja po napredku večja od strahu pred neuspehom. Ne čakajte na občutek obupa, ker ste izpustili še eno priložnost. Ko zaslišite notranji glas in ta vztraja kar nekaj časa, mu prisluhnite. Bolj pripravljeni ste, kot si mislite.

Nisem dovolj dober/dobra

Vsak je kdaj nesiguren o svojih sposobnostih in s tem ni nič narobe. Zaradi tega želimo postati vsak dan boljši. Vendar občutki niso vedno resnični. Nam se zdijo pristni, vendar so v realnosti lahko povsem napačni. Zato jih vedno ne velja upoštevati. Še posebej takrat, ko zavestno veste, da ste se dobro pripravili, pa vas kljub temu spreletavajo misli, da se boste odrezali slabo. Naj negativni glasovi v vaši glavi ne postanejo preglasni.

Ampak, za to potrebujem …

Saj bi se vpisali v program joge, a kaj, ko za to potrebujete gibčno telo in dobro kondicijo, kajne? To seveda ne drži. Vsak je bil nekoč začetnik in tudi najboljši vaditelji joge se prvo uro niso zvijali kot žvečilka, morda so bili še bolj nerodni kot vi. Obstajajo tečaji za začetnike in zaenkrat ni pravil o tem, kako fizično pripravljen mora biti posameznik, da se lahko prijavi. Torej imate vse, kar potrebujete, razen plačane mesečne naročnine.  

Za vašimi predsodki, zakaj nečesa ne morete narediti, se velikokrat skriva nekaj povsem drugega. Poiščite prave razloge, ki vas zavirajo in razblinite dvome z logičnimi pojasnili.

To bom naredil/a, ko …

Vsi si radi predstavljamo, da bo prišel magičen trenutek, ki bo tisti pravi za vse, kar smo si kdaj zadali. Imeli bomo dovolj poguma, da pristopimo do simpatije, napišemo knjigo, prosimo šefa za povišico. Saj veste, da se to ne bo nikoli zgodilo? Trenutek bo pravi, ko se sami odločite tako. Kdaj točno se bo to zgodilo? Če ne gre drugače, si postavite datum. Vedeli boste, da se dogodek približuje in se lahko pripravili. Določen rok dogodek naredi bolj realen.

Ja, ampak …

Verjetno ni bolj nadležnega človeka, kot tistega, ki kljub trudu ostalih ne sprejme predloga, zaradi pomisleka, ki se vedno začne z »ja, ampak …«. Takšna oseba si verjetno ne želi slišati rešitve, in če ste se sami našli v opisu, razmislite, zakaj si onemogočate napredek. Se bojite, da bi zares lahko našli način, da stvar opravite? Najprej razčistite strahove, ki zavirajo željo po uspehu in prisluhnite nasvetom. Če boste zavrnili vse, ki vam skušajo pomagati, se vam verjetno ne bodo ponudili takrat, ko jih boste spet potrebovali. In ta čas bo zagotovo prišel.

Preberite tudi: 

2-minutno pravilo, ki bo vzpostavilo red v vašem življenju

Zato je pomembno, da sledimo intuiciji in od časa do časa pobegnemo iz vsakdanje rutine

10 znakov, da še niste pripravljeni na novo razmerje