6 negativnih posledic, ki jih morda občutite, če so vas vzgojili narcisoidni starši

6 negativnih posledic, ki jih morda občutite, če so vas vzgojili narcisoidni starši (foto: Juan Pablo Serrano Arenas | Pexels) Juan Pablo Serrano Arenas | Pexels
2. 8. 2021

Če vas je vzgajal narcis, se boste spopadali s celo paleto težav ...

Kako sploh vemo, da so bili naši starši narcisi, si preberite na povezavi Vzgojil me je narcis.
V nadaljevanju pa preverite 6 negativnih posledic, ki ste jih morda občutili:

1. Imate nizko samopodobo, zdi se vam, da ne morete doseči tistega, kar si želite

Če vas pesti nizka samopodoba in za to ne najdete vzroka, se morate vrniti v otroštvo in si zastaviti par težkih vprašanj v zvezi z vzgojo.

  • Začnite s predstavo, ki so jo imeli starši o vas. Niste bili v njihovih očeh nikoli zares dovolj dobri?
  • Se vam je zdelo, da ničesar ne naredite prav?

To seveda ne drži, a je bilo tovrstno sporočilo s strani oseb v vašem življenju dovolj pomembno, da ste mu prisluhnili in mu verjeli.

Vsem narcisom je skupen občutek grandioznosti; da so pomembnejši od drugih.

Narcisoidni starši so mnenja, da so pomembnejši od otrok. To seveda vpliva na otrokovo samopodobo, ker ne more nikoli doseči visokih standardov, ki so jih postavili starši.

Zato se mnogo otrok narcisov v odrasli dobi znajde v službah, ki si jih niso želeli, temveč so jim jih vsilili starši.

2. Občutek imate, da se ne morete povezati z ljudmi

Kot odrasli ste morda težko sklepali prijateljstva in se povezovali z ljudmi. Morda niti ne veste, zakaj vam je to predstavljalo težavo.

Morda vam starši niso dali občutka, da je v njihovem življenju prostor za vas. Pomembnejši so bili oni sami in njihove potrebe, ne vaše. Zelo pogosto se zgodi, da starši lastne težate prenesejo na otroke.

Terapevtka Shannon Thomas pravi, da je občutek sramu tisti, ki ustvari narcisa. Če starši lastne »napake« prepoznajo v otroku, ga lahko zaradi tega čustveno zavržejo.

3.  Strah vas je, da vas bodo ljudje zapustili

Če ste se morali v otroštvu spopadati z narcisi, morda težko zaupate drugim. Zato jih nehote odrivate stran in se osredotočate zgolj nase.

Navsezadnje narcisoiden starš ne zmore izkazovati skrbi za otroka. Kot otrok si ustvarite mnenje, da bodo vsi tesni odnosi podobni, zato vas bodo posledično vsi prizadeli.

Čustvena podpora in bližina, ki ju nudita običajna materinska nežnost in skrb, nista prisotni. Narcisoidna mama morda poskrbi za hčerkine fizične potrebe, za čustvene pa ne. Hčerka se ne zaveda, kaj pogreša, a hrepeni po toplini in razumevanju, ki ju morda dobi pri prijateljih in sorodnikih ali pa jih prepozna v drugih odnosim med materami in hčerami.

Če ste sami in menite, da se boste tako zaščitili pred razočaranjem, morda svoje argumente pretresite. Poglobite se v preteklost in ugotovite, kako je vzgoja vplivala na vaše mnenje.

4. Zdi se vam, da niste tako dobri kot drugi ljudje

Manjvrednostni kompleksi so pri otrocih narcisoidnih staršev pogosti, celo v odrasli dobi. Ker so starši tako vpeti v lastno življenje, otroci odrastejo z občutkom, da njihovo življenje ni kaj dosti vredno.

Francoski psiholog Alfred Adler je bil tisti, ki je prvi skoval izraz 'manjvrednostni kompleks'. Verjel je, da tovrstne občutke v otroštvu izkusijo vsi. Zato celo življenje kompenziramo zaradi tega.

Običajno se omenjeni občutki iz otroške odvisnosti spremenijo v neodvisnost odrasle dobe. Kljub spremembi pa manjvrednostni občutki še vedno ostajajo, le da so morda manj intenzivni.

  • Pri nekaterih ljudeh lahko funkcionirajo kot motivacija. Omenjeni ljudje se zaradi občutkov manjvrednosti trudijo, da bi se izboljšali.
  • Nekatere pa ti občutki povsem preplavijo. Tako so intenzivni, da so zaradi njih povsem ohromljeni. Zato postanejo izjemno sramežljivi in ves čas jih preplavlja občutek, da niso nič vredni. Pred neuspehom se poskušajo zaščititi celo tako, da se ničesar ne lotevajo.

Morda imate občutek, da ste v primerjavi z drugimi manjvredni, zato morate opozoriti nase in dokazati svojo resnično vrednost. V nekaterih primerih se to kaže kot narcizem, kar pa povzroči še večji občutek osamljenosti.

Za to niste krvi sami, temveč je to posledica vzgoje. Vi pa ste tisti, ki morate v zvezi s tem ukrepati, ker ste prepoznali, da ste zato takšni, kot ste.

5. Vse v zvezi z življenjem vas skrbi

V življenju se vsakdo občasno spopada z določeno vrsto anksioznosti. Če vas anksioznost obhaja ob misli na življenje samo ter za to nimate posebnega razloga, pomislite na otroštvo in poskušajte najti povezavo med vsakodnebnimi dogodki, ki vas vznemirjajo, ter stvarmi, ki so se vam zgodile v otroštvu in so omenjeno anksioznost povzročile.

Dr. Christiane Northrup opisuje, kaj se zgodi kot posledica dolgoletnega odnosa z narcisom. Čustveno vas tako izčrpa, da to lahko vodi v druge težave, celo zdravstvene.

»To velja tudi za vas. Če ste v razmerju z energijskim vampirjem, boste pomanjkanje energije nekaj časa prenašali, prej ali slej pa bo razmerje terjalo svoj davek. To ne pomeni samo tega, da boste malce čustveni ali utrujeni. Nestabilno razmerje z energijskim vampirjem lahko povzroči resne zdravstvene težave. Skozi desetletja ukvarjanja z zdravjem žensk sem spoznala ljudi, ki so trpeli za adrenalinsko utrujenostjo, kronično boreliozo, sindromom razdraženega želodca, težavami s ščitnico, prekomerno težo, diabetesom, rakom na dojki, avtoimunimi boleznimi in t. i. skrivnostnimi boleznimi.«

Čeprav se zgornji odstavek nanaša na romantična razmerja z narcisi, pa to seveda velja tudi v primeru, ko so narcisi starši.

Če so vam starši postavili nemogoče visoka merila, sami pa se ukvarjajo zgolj sami s seboj ter z vtisom, ki ga bodo pustili na drugih, je to na vas pustilo čustvene, psihične in fizične posledice.

6. Ne znate se postaviti zase

Tudi če imate posledice narcizma iz otroštva, se morda ne boste znali postaviti zase in boste zato pri drugih ustvarili napačen vtis.

Preston Ni v reviji Psychology Today kot tipičen znak narcisoidnega starša navaja tendenco, da otrok postane podaljšek želja staršev.

»Namesto da bi vzgojili otroka, čigar misli, čustva in cilje bodo vzpodbujali in spoštovali, bo ta postal zgolj podaljšek starševih lastnih želja, otrokova individualnost pa je povsem izničena.«

Poleg tega lahko omejevanje otrokove avtonomije in posledična škoda povzroči, da otrok potrebuje starše tudi v odrasli dobi, zaradi česar ne more zaživeti kot odrasla oseba.

Morda ugotavljate, da morate vpiti oziroma manipulirati z ljudmi, da bi dosegli svoje. Vse to so lastnosti narcisov.

Kjerkoli že tiči vzrok za vaše misli in občutke, pa si morate (če menite, da imajo starši kaj pri tem) poiskati pomoč, da boste izboljšali svojo situacijo in samega sebe.
Vir: Raised by narcissist – hackspirit.com
Preberite še: