6 razlogov, zakaj niste srečni

6 razlogov, zakaj niste srečni (foto: Profimedia) Profimedia
15. 3. 2023

Sreča je percepcija, ki ima toliko izrazov, kolikor je na svetu ljudi. Nekateri ne rabijo veliko, da so srečni, medtem, ko drugi potrebujejo mnogo več.

Večkrat je sreča odvisna tudi od povsem osebnih dejavnikov in vplivov okolice.

Tukaj je nekaj možnih razlogov, zakaj niste srečni:

Preveč se ozirate na pričakovanja drugih 

Eden izmed poglavitnih razlogov, da niste srečni je, da se preveč ozirate na to kaj bi pri svojih letih že morali imeti. Pričakovanja okolice so morda res velika in morda ste mislili, da boste do zdaj že poročeni, z otrokom ali vsaj v razmerju, z izjemno kariero in podobno, toda tudi, če niste, to ni razlog za obup. Vsak ima svoje življenje in svoj edinstveni načrt. Zaupajte, da bodo stvari v redu, in razmišljajte o tem, kaj si v resnici želite za svoje življenje, in ne kaj bi morali imeti.

Zanemarjate svoje sanje

Težko je biti povsem srečen, če ste svoje največje sanje potisnili globoko, kjer jih sploh ne čutite več. Ko boste naredili nekaj majhnih korakov k uresničitvi tega, kar si želite, ne glede na to, ali gre za cilj, povezan s kariero, ali za kaj bolj osebnega, se boste takoj počutili veliko boljše.

Prevečkrat rečete da, ko bi raje rekli ne

Če prevečkrat rečete da tudi, če tega ne želite, boste imeli preveč dela in v svojem urniku nič časa za tisto kar bi dejansko želeli narediti. Stres in preobremenjenost ne gresta ravno z roko v roki s srečo. Naučite se včasih reči ne in si vzemite čas za tisto, kar vam je resnično pomembno.

Odvisni ste od drame

Nekateri ljudje so odvisni od drami in mislijo, da je nekaj narobe, če se stvari v njihovem ljubezenskem življenju in na splošno, dejansko odvijajo dobro. Če zaradi tega pogosto, ko se pogovarjate s svojim izbrancem in bližnjimi ljudmi, sprožite prepir, ste verjetno tudi vi takšni. Če sprejmete, da se lahko stvari dogajajo tudi povsem mirno in brez nepotrebne drame, boste veliko srečnejši.  

Imate težave, ki se zdijo nerešljive

Vsak ima kdaj kakšne izzive, ki se zdijo nerešljivi. To lahko pahne človeka v stanje otožnosti in brezizhodnosti, ki traja nekaj časa (razen, če gre za resnejša stanja kot je depresija). V takšnih trenutkih se spomnite, da je vse rešljivo in da boste tudi za svoje probleme našli rešitve. Poleg tega pa je tudi vse minljivo, kar pomeni, da tudi tovrstno stanje ne bo trajalo v nedogled.

Ne poslušate sebe in svojih občutkov

Nekateri so profesionalci v poslušanju svojih občutkov, notranjega glasu v glavi in občutka v trebuhu, da nekaj ni v redu. Drugi ga lahko ignorirajo v nedogled. Če čutite, da je nekaj narobe z vašim odnosom, tesnim prijateljstvom ali celo službo, se boste počutili precej slabo, če ne boste nekaj ukrenili. Če se poslušate, lahko nekaj spremenite, ukrepanje pa je ključ do sreče. 

Preverite tudi:
S tem trikom naj bi se izognili prepirom, pravi psiholog