6 stvari in izkušenj v življenju, ki naredijo otroke močnejše

6 stvari in izkušenj v življenju, ki naredijo otroke močnejše (foto: Profimedia) Profimedia
2. 6. 2022

Podnebne spremembe, korona, vojna … To bremeni vse nas, posebno pa otroke. A na to odrasli radi pozabimo, morda menimo, ker so mladi, bodo zmogli. Ne, tudi malčkom ni lahko. 

Glede na študijo Univerze v Hamburgu je skoraj vsak tretji otrok med pandemijo razvil duševno motnjo – prej je bil prizadet vsak deseti otrok. V Sloveniji stroka opozarja na podobne težave v duševnem zdravju, ki med mlajšo populacijo že desetletje naraščajo – prizadenejo več kot 20 odstotkov otrok in mladostnikov, vsak šesti ima zelo verjetno duševno motnjo in pandemija je vse to še stopnjevala. 

Zato je še posebej pomembno, da otrokom nudimo podporo in tiste izkušnje, ki jih bodo naredile močnejše.

Dr. Reta Pelz, primarij oddelka za psihiatrijo, psihoterapijo in psihosomatiko na kliniki Mediclin v nemškem Offenburgu, je za revijo freundin razkrila, katere stvari so to – povzemamo jih v nadaljevanju:

Profimedia

Ljubezen

Ena stvar, ki naredi otroke močnejše (za vse življenje), in na katero ne smemo nikoli pozabiti: biti ljubljen. A samo to ni dovolj. Otroci morajo čutiti, da so ljubljeni. Ustvarite torej izkušnje, v katerih bodo to lahko začutili. Skupni obroki v družinskem krogu, igranje in preživljanje časa v naravi – vse to povezuje. 

Samozavest

Čeprav bi radi svoje otroke zaščitili pred vsemi grožnjami na svetu, je pomembno, da dobijo tudi najmlajši priložnost, da se dokažejo. Le tako lahko rastejo in gradijo na samozavesti. Presenečeni boste, kako neodvisni so lahko.

Pozornost 

Tudi otroški glasovi si zaslužijo biti slišani. Namreč, resnica je, da starši ne vemo vedno najbolje. Pogosto da, a ne vedno. Toda prav to prepričanje v svoj prav, je lahko razlog, da ne namenimo dovolj časa razumevanju težave, temveč takoj ponudimo rešitev. Zlasti ko smo pod stresom ali na tesnem s časom. Pozabljamo na pomen poslušanja otrok.

Zato! Pomembno je, da si vzamemo čas in jim pozorno prisluhnemo. Čisto zares prisluhnemo. 

Priznanje

Uspeh in priznanje, to potrebujejo tudi najmlajši med nami. Pomembno je otroke pohvaliti in ceniti njihove uspehe. Vendar bodite previdni: pohvalite le takrat, ko je res kaj pohvaliti. Pohvalite proces, ne osebo. In nikoli s primerjanjem. 

Kajti pohvala ima tudi temno plat, opozarjajo številni strokovnjaki. Otroka lahko spodbudi, da se osredotoči le na eno stvar, ustvari lahko pritisk (otrok čuti, da mora izpolnjevati pričakovanja staršev), lahko se razume kot pogojena ljubezen … 

Zaupanje

Da bi otroci začutili, da se lahko staršem kadarkoli zaupajo, je pomembno to zaupanje krepiti že od malih nog. Kako? Tako, da jemljete čustva svojih otrok resno. Po drugi strani pa bi morali stavke, kot so »ne obnašaj se tako neumno«, odstraniti iz svojega besednjaka. 

Stabilnost

Prav v teh negotovih časih otroci hrepenijo po stabilnosti in podpori. Zato potrebujejo meje in pravila, čeprav tega seveda ne bodo priznali. Torej vam naslednjič ni treba dvomiti vase, ker ste strogi glede časa za spanje ali vztrajate pri vsakodnevnem opravljanju domačih nalog. Takšne meje dajejo vašim otrokom stabilnost in varnost.

Preverite še:
63 vprašanj za otroka, s katerimi ga boste spodbudili k pogovoru (namesto tipičnih 'kako si' ali 'kako je bilo ...')