6 vedenj značilnih za osebe, ki so v otroštvu doživele travmo

6 vedenj značilnih za osebe, ki so v otroštvu doživele travmo (foto: unsplash / Paul van Bloem) unsplash / Paul van Bloem
5. 9. 2020

Travma v zgodnjem otroštvu in tudi v dobi odraščanja lahko pusti posledice celo življenje v obliki nekaterih vedenj, ki jih prizadete osebe nosijo s seboj. 

Če ste sami doživeli travmo ali jo je doživela bližnja oseba, ste zagotovo že opazili katero od naslednjih vedenj. Morda se vam je zdelo nenavadno, a tako se osebe še vedno želijo zaščititi pred tem, kar so doživljale včasih. 

1. Skrivajo hrano

Vedenje se pojavlja predvsem pri osebah, katerih travma je povezana s hrano. V hiši skrivajo hrano na precej čudnih mestih za primer, da bi bile prikrajšane za obrok. Poznajo vse skrite kotičke svojega stanovanja in četudi trenutno živijo srečno življenje, s tem vedenjem ne morejo prenehati. Sovražijo biti lačni. 

2. Ne prosijo za pomoč

V mladosti se očitno niso morali zanesti na nikogar drugega kot nase, zato to še vedno počnejo. Tudi kadar so preobremenjeni in je očitno, da jim bo spodletelo, ne prosijo za pomoč, saj se bojijo zavrnitve, kakršno so doživeli v preteklosti. 

Če sami opazite, da takšna oseba potrebuje pomoč, jo ponudite. Ni nujno, da jo sprejme takoj, a morda boste pomagali narediti korak naprej in pokazati, da nekateri radi priskočijo na pomoč. 

3. Nikoli se popolnoma ne sprostijo

Očitno v preteklosti niso bili vedno varni, zato se ne morejo popolnoma sprostiti niti takrat, ko so v družbi ljubljenih oseb ali v varnem zavetju doma. Ne jemljite si k srcu, če je oseba napeta v vaši družbi, še posebej kadar veste, da je to posledica preteklih dogodkov. 

4. Lažejo

Laganje ni nujno namera nekoga, da bi vam škodoval in prikril resnico, ampak se za tem lahko skriva precej več. Nekdo, ki je bil prisiljen lagati zaradi določene oblike nasilja, ki se je izvajala doma, to počne še danes, saj čuti, da mora s tem rešiti ljudi, ki česa ne naredijo prav. Nekoč je prikrival npr. pretepanje, danes prikriva kaj drugega. Nikakor pa s tem ne želi nič slabega. 

5. Čutijo se odgovorne za počutje drugih

Imajo slabo vest, ko se nekdo počuti slabo, saj menijo, da je njihova naloga, da poskrbijo za vse v njihovi okolici. Zato se pretirano odzivajo, kadar imate slab dan in želijo to popraviti, ali kadar občutite katero od drugih negativnih čustev. 

6. Odrivajo ljudi

Morda se travma navezuje na ljubljeno osebo iz otroštva ali pa so se grožnje vedno navezovale na brata/sestro, prijatelja, mamo/očeta … 

Zato oseba ni več pripravljena sklepati trdnih odnosov z drugimi. Občutljiva je na fizične dotike, vedno išče izhode iz situacij in prostorov ter tudi fizične šibkosti drugih, ki bi jih lahko izrabila v primeru napada.