7 korakov, ki vam bodo pomagali, da boste do najpomembnejše osebe v svojem življenju bolj prijazni

7 korakov, ki vam bodo pomagali, da boste do najpomembnejše osebe v svojem življenju bolj prijazni (foto: Candice Picard | Unsplash) Candice Picard | Unsplash
25. 12. 2021

Dejstvo: naše misli plivajo na naše počutje, kar vpliva na naše obnašanje, to pa lahko vodi v slabe navade. Spremenite ton svojega notranjega monologa, da se boste lahko osredotočili na lepšo plat življenja. Sledite 7 preprostim korakom in bodite bolj prijazni do najpomembnejše osebe v svojem življenju - SEBE!

1. Beležite svoje misli

Dva tedna beležite svoje misli; preprosto si vsako misel, ki jo naklonite sebi, zapišite. Morda boste zapisali samo par vrstic ali pa cel dnevnik sovraštva. Kakorkoli že; s tem, ko boste negativen odnos prepoznali, boste naredili pomemben korak v smer spremembe.

Ko boste odkrili vzrok svojega notranjega monologa, pa morate ugotoviti, kaj ga sproža.

Negativen notranji monolog lahko denimo sproži primerjanje z osebami, ki na družbenih omrežjih predstavljajo svoje "popolno" življenje. V resnici večina tistega, kar nam prikazujejo, preprosto ne drži oziroma drži v precej manjšem obsegu.

A tudi če družbena omrežja ne vplivajo na vas, je prav, da na situacijo vedno pogledate z dveh zornih kotov. Vprašajte se, če so stvari, na katere se odzivate, res resnične ali se odzivate na lažno predstavo.

Če boste na te stvari, ki vas lahko iztirijo, pogledali z drugega zornega kota, se lahko od negativnih misli distancirate, s čimer boste laži tudi lažje prepoznali.

Kot je nekoč povedala velika Bette Midler: »Od daleč vidite harmonijo, ki odmeva skozi deželo.«

Zato na svoje misli poglejte z distance, pa si boste začeli predvajati veliko več pesmi o upanju in miru ter precej manj pesmi o tem »kako vas vsi sovražijo«.

2. Pogovor v tretji osebi

Si ves čas govorite "neumen/a si" ali "tvoje mnenje nikogar ne zanima"? Kaj pa, če bi se pogovarjali s kom drugim? Bi mu to povedali naravnost? Zelo verjetno ne.

Izsledki raziskave iz leta 2014 so potrdili, da vam je distanca pri lastnem notranjem monologu lahko presenetljivo v pomoč. Udeleženci, ki so se pri samoopazovanju nagovorili v tretji osebi (»saj je krasna oseba, njene težave pa so rešljive«), so bili precej manj anksiozni kot tisti, ki so spregovorili v prvi osebi (»sem inteligentna oseba, ki ima rešljive težave«).

To dokazuje, da se z uporabo tretje osebe od teh misli avtomatično distanciramo, zato lahko nanje pogledamo bolj racionalno in manj čustveno.

Preprosto povedano gre za to, da se s pogovorom v tretji osebi obnašamo, kot bi se pogovarjali z nekom drugim. Najprej se vam bo zdelo malce nenavadno, a vam bo morda ustrezalo.

3. Poimenujte tega nesramneža

Še ena metoda za lažje distanciranje od negativnih misli: namesto da uporabite tretjo osebo, svoje zlobne misli raje poimenujte. Če boste svoje negativno sporočilo poimenovali, boste s tem vzpostavili distanco. Tako boste negativne misli odrinili in spet prevzeli oblast nad svojo usodo.

Kot je rekla Katya Zamolodchikova: »Svojo notranjo saboterko poimenjujte 'Brenda' in ji povejte, naj že utihne.« To je močan in zabaven način, s pomočjo katerega boste zmanjšali stres – in resnično deluje.

4. Skrbno izbirajte besede

Ko negativne misli opazite, jih lahko začnete tudi spreminjati. Začnete lahko tako, da iz besednjaka svojega notranjega monologa črtate par besed.

Omejite uporabo besed, ko so "vedno", "nikoli" in "moram".

To so besede, ki človeka povsem oropajo moči in s tem se onesposobimo.

Zakaj "vedno" in "nikoli"? Ker v življenju stvari večinoma niso črnobele – dokler življenje teče, je le redkokaj dokončno.

Zakaj "moram"? Ker jo lahko dojemamo kot kazen, običajno pa jo spremljata sram in občutek krivde. 

Če bomo omenjene besede črtali iz besednjaka, bodo naše misli takoj manj drastične, bolj uravnotežene, verjetno pa tudi manj negativne.

Namesto da si rečete »več bi moral/a telovaditi«, raje poskusite z »lahko bi več telovadil/a«, »več bom telovadil/a« oziroma z »lahko bi več telovadil/a, a lahko v življenju počnem tudi kaj boljšega«. Morda zadnji primer ni najboljši, mi je pa vsekakor najljubši.

5. Na situacijo poglejte s svetlejše plati

Zdaj, ko ste negativne misli prepoznali in uvedli določene spremembe, pa je napočil čas, da negativen notranji monolog resnično spremenite v pozitivnega.

Vaja v pozitivnem notranjem monologu pa niso samo besede, ob katerih se boste bolje počutili, temveč boste s tem lahko resnično spremenili svoj odnos in pogled na življenje ter dogodke v svetu. Raziskave pa so pokazale, da lahko pozitiven notranji monolog celo pripomore, da športniki v odločilnih situacijah dosegajo boljše rezultate.

Čeprav je morda malce nenavadno, poskusite med vsemi negativnimi mislimi odkriti tudi kaj pozitivnega. Tako lahko tudi »zamočil/a sem, tako neumen/a sem« postane »zamočil/a sem in vem, da tega ne bom več naredil/a, ker sem inteligenten/a in deloven/a.«

Včasih je iz negativnega težko kar preiti v pozitivno, a lahko zgolj prehod v nevtralno situacijo zelo spremeni.

Zato lahko namesto »uf, moj obupen, debel trebuh« raje pomislite »moj trebuh je velik, želel/a bi si, da bi bil manjši«. S tem ne boste pretiravali s pozitivnim razmišljanjem, a boste na situacijo vsaj pogledali bolj objektivno in se zaradi občutka krivde ne boste počutili še slabše.

Sčasoma bo pretvarjanje negativnih misli v pozitivne postali vedno lažje, dokler se ne boste morda celo zalotili pri razmišljanju »oho, tako pameten/a si, danes si se odlično odrezal/a«, ne da bi se morali pri tem vzpodbuditi.

To bo sicer trajalo, a je povsem dosegljivo, ko se boste znebili negativnega notranjega monologa.

6. Začnite pisati dnevnik hvaležnosti

Vsi strokovnjaki za pozitivno razmišljanje svetujejo pisanje dnevnika hvaležnosti.

Poskusite denimo: vsak dan zapišite tri do pet stvari, za katere ste hvaležni. Tako boste vzorec razmišljanja z napol praznega kozaraca preusmerili na napol polnega.

Vendar pa: vzemite si čas in resnično začutite srečo, ki vam jo stvari iz dnevnika prinašajo.

Čez nekaj časa boste v življenju začeli iskati pozitivne stvari, namesto da bi se še vedno oklepali samo negativnih. Vaš notranji monolog pa bo sledil v tej smeri.

7. Držite se pravila PSRN

Vsakič, ko vas popade kakšna negativna misel, se ne morete vedno zateči k vsem omenjenim korakom. Zato je tu še en praktičen način, s pomočjo katerega si lahko zapomnite korake, ki bodo spremenili vaš notranji monolog, predlaga metodo PSRN.

P – prepoznajte negativni notranji monolog

S – sprejmite sporočilo

R – raziskujte

N – ne identificirajte se z negativnostjo

S preprostimi besedami to pomeni,

  • da morate spoznati, da se do sebe ne obnašate lepo,
  • sprejeti, kar se je ravnokar zgodilo (namesto, da se s samim seboj o tem prepirate),
  • ugotoviti, če je zlobna misel res resnična ali gre samo za pretiravanje ali lažno predstavo,
  • nato pa se morate distancirati od negativnosti in se prestaviti v pozitivnost ali vsaj nevtralno stanje.

Vse skupaj še vedno zveni precej naporno, a samo pomislite, kakšen davek zaradi negativnega notranjega monologa plačuje vaše duševno zdravje. Nenehno negativno razmišljanje človeka izčrpa.

Zato malce upočasnite in analizirajte svoje misli, s pomočjo zgornjih korakov pa bo negativnost počasi oslabela in nadomestila pa jo bo sreča.

Preverite še:
Ali pa: