7 načinov, kako premagati škodljivo samokritičnost

7 načinov, kako premagati škodljivo samokritičnost (foto: Profimedia) Profimedia
30. 8. 2020

Če ste oster kritik samega sebe, niste edini: dvom vase, negativne napovedi in ostre besede so pogoste. Ni pa vam treba postati žrtev lastne verbalne zlorabe. Obstaja mnogo vaj, ki jih uporabljajo strokovnjaki pri terapijah, z njihovo pomočjo pomagajo spremeniti način razmišljanja. Tu je 7 načinov, kako premagati škodljivo samokritičnost.

Notranji monolog je lahko izjemen motivator in vam pomaga na poti do ciljev, lahko pa vam predstavlja ogromno oviro.

Če vas, na primer, ves čas spreletavajo misli o tem, kako boste zamočili oziroma se zmerjate, vas bo takšen pogovoro s samim seboj oropal mentalne moči.

Ali pa drugi, morda vam že znan primer: razmišljanje »nikoli ne bom dobil/a te službe« vas bo pripeljalo do tega, da boste izgubili vso voljo, ko se boste odpravili na razgovor. Posledično boste imeli povešena ramena, strmeli boste v tla in ne boste naredili dobrega vtisa – s tem pa si boste nepovratno uničili možnosti za uspeh.

Ne dopustite, da bi vas notranji monolog oropal mentalne moči.
V nadaljevanju 7 načinov, kako premagati škodljivo samokritičnost:

1. Bodite pozorni na svoje misli

Tako ste že vajeni lastnih govorov, da se verjetno ne zavedate sporočil, ki si jih pošiljate. Začnite pozorno poslušati lastne misli in morda boste ugotovili, da se v njih zmerjate oziroma se prepričujete, da se težkih stvari ne bi lotili.

Na dan naj bi imeli okoli 60.000 misli. Kar pomeni 60.000 priložnosti, da same sebe opogumimo ali pa raztrgamo.

Prepoznavanje lastnih miselnih vzorcev je ključno za razumevanje, kako misli vplivajo na vaše življenje.

2. Odvrnite pozornost, ne razglabljajte

Če si boste v glavi kar naprej predvajali eno in isto napako oziroma ne morete odmisliti nečesa slabega, kar se vam je pripetilo, vas bo to uničilo.

Najboljši način, da ustavite takšne misli, je aktivnost. Poiščite aktivnost, ki bo vašo pozornost začasno odvrnila od negativnih trakov, ki vam jih vaša glava predvaja.

Pojdite na sprehod, pokličite prijatelja, da bi se pogovorili o kakšni drugi temi ali pa se lotite projekta, s katerim ste odlašali. Nikakor pa ne smete obsedeti in poslušati, kako vas možgani dajejo v nič.

3. Preglejte dokaze

Vaše misli ne odražajo vedno realnosti. Pravzaprav so pogosto pretirano negativne. Pomembno je pregledati dokaze, preden svojim mislim začnete verjeti.

Takole gre:

Vi razmišljate: "Pri predstavitvi/na intervjuju ... se bom osramotil/a."

Ustavite se:

  • Vzemite list papirja in si zapišite vse dokaze, ki kažejo na to, da vam bo spodletelo.
  • Nato zapišite še tiste, ki pravijo, da vam ne bo.

Zdaj preverite seznam, dokaze na obeh straneh. Na situacijo boste lahko gledali bolj racionalno, ne pa tako čustveno.

Če se boste opomnili, da vaše misli niso 100 % pravilne, si boste s tem dvignili samozavest.

4. Pretirano negativne misli nadomestite z realističnimi izjavami

Ko boste prepoznali, da vaše negativne misli niso popolnoma pravilne, jih poskušajte nadomestiti s čim bolj realnim.

"Nikoli ne bom napredoval/a" nadomestite s "če bom vlagal/a vase, bom nekoč morda napredoval/a".

Ni vam treba razvijati nerealnih pozitivnih izjav. Če boste preveč samozavestni, vam bo to skoraj tako škodilo kot dvom vase. Uravnotežena in realna miselnost pa je ključ do mentalne moči.

5. Pomislite, kako slabo bi bilo, če bi imele vaše misli prav

Zlahka si predstavljamo, kako bi se napačen korak lahko razvil v popolno katastrofo, a pogosto najhujši možni scenarij ni tako slab, kot smo se bali.

Če vas je strah, da ne boste dobili službe, se vprašajte, če bi bilo to res tako slabo? Zavrnitev zaboli, ni pa konec sveta.

Če se boste opomnili, da vam bo uspelo prebroditi težke čase, bo vaša samozavest večja. S tem boste odpravili tudi veliko strahov in skrbi, ki vas ovirajo.

6. Vprašajte se, kako bi svetovali prijatelju

Velikokrat smo lažje bolj sočutni do drugih kot pa do sebe. Sebe bi zaradi napake recimo takoj oklicali za tepca, ljubljeni osebni pa tega verjetno ne bi rekli.

Kadar vam je težko in dvomite, da vam bo uspelo, se vprašajte: "Kaj bi rekel/a prijatelju, če bi imel/a podobno težavo?" Potem pa iste prijazne in modre besede namenite sebi.

7. Uravnotežite izboljšanje in sprejemanje samega sebe

Med prigovarjanjem samemu sebi, da niste dovolj dobri, in med opominjanjem, da se lahko izboljšate, je razlika. Sprejmite svoje sedanje napake in se odločite, da se boste v prihodnje poskušali izboljšati.

Čeprav zveni kontraproduktivno, lahko oboje počnete istočasno: sprejmite, da ste živčni zaradi skorajšnje predstavitve v službi, hkrati pa se odločite, da boste izboljšali svoje sposobnosti javnega nastopanja.

Sprejmite trenutno verzijo samega sebe in se potrudite, da boste v prihodnosti postali še boljši.

Naučite možgane, da bodo razmišljali drugače

Vaš um je lahko vaše najboljše orodje ali pa najhujši sovražnik. Zato je pomembno, da ga dobro izurite. Na srečo vam vaje za mentalno moč lahko pomagajo za vedno utišati škodljivo samokritičnost. Z vajo pa boste lahko razvili bolj produktiven notranji dialog, ki vam bo dal voljo, da boste lahko dosegli cilje.

Vir: PsychologyToday

Preberite še:

Ali pa preverite: 25 budističnih modrosti za mir v vaši duši