7 načinov, kako ukrotiti zaskrbljenost in anksioznost

7 načinov, kako ukrotiti zaskrbljenost in anksioznost (foto: Profimedia) Profimedia
4. 9. 2017

Sodobna anksioznost povzroči kar nekaj škode v našem življenju, saj nam preprečuje, da bi živeli polno. Zato je pomembno, da strah razumemo in ga utišamo tudi z določenimi načini.

 

"Ničesar se ni treba bati, le strahu!" (Roosevelt Franklin)

Sledi 7 metod, ki so znanstveno podprte v boju proti anksioznosti – in ne vključujejo alkohola, pomirjeval ali potovanja na Bali!

1.   Speljite pozornost drugam

Ne identificirajte se s svojimi mislimi, vaše misli niso refleksija realnosti, jemljite jih kot zgolj zaskrbljujoče misli. Dojemite jih kot laž! Vzemite jim moč. Počnite nekaj drugega, speljite pozornost na nekaj drugega – takoj!

Pojdite teči, berite nekaj… karkoli deluje za vas. 5 minut je dovolj, da vaši možgani premaknejo pozornost na druge misli.

Ko povsem minejo, lahko ponovno pogledate nazaj in opazujete svoje zaskrbljujoče misli in jih vidite bolj jasno, zakaj so se pojavile.

2. Omejite sladkorje

Sladkor vpliva na naše stresne odzive, zaradi povišanega sladkorja smo lahko bolj občutljivi na stres in bolj dovzetni za anksioznost. Zato posegajte več po zelenjavi in manj po sladkorju.

3. Dihalne vaje

Strokovnjak za spanje dr. Andrew Weil pravi, da nam lahko pomaga tehnika dihanja. Njegov 4-7-8 vdih vključuje 3 korake.

1.   Vdihnite in zadržite dih za 4 sekunde

2.   Izdihnite in nato zopet vdihnite ter zadržite dih za 7 sekund

3.   Nato izdihnite in naj izdih traja 8 sekund.

Kadar smo v stresu in anksiozni plitko dihamo, imamo kratke vdihe ter izdihe. Globoko in počasno dihanje upočasni naš srčni utrip, zniža krvni tlak in poveča pretok kisika, kar ima pomirjevalni učinek.

4. Meditacija

Je en izmed najbolj učinkovitih načinov pri boju proti stresu, depresiji in anksioznosti. Ko meditiramo smo namreč bolj zavestni, imamo pozornost na dihanju, na zvokih, na sedanjem trenutku in čutila delujejo povečano. Vzemite si vsaj pol ure časa zase, ležite v tišini in miru ter samo bodite. Ne vpletajte se v misli z umom.

5. Prioritizirajte spanje

Tisti, ki so neprespani ali trpijo za insomnijo, imajo večje možnosti za anksioznost.

Med spanjem možgani “izločajo” misli in urejajo nered ter zmanjšujejo zaskrbljenost. Razmišljanje in delovanje z neprespano glavo je naporno in počasno.   

6. Uredite svoje okolje

Tudi nered v stanovanju in okolici vpliva, da se počutimo stresno.

Prav tako vplivi elektronskih naprav vplivajo na anksioznost in stres. Uredite svoje okolje in poskrbite, da ne boste ves čas izpostavljeni elektronskim napravam.

7. Pojdite ven

Nihče vas ne bo pomiril bolje kot narava, ki zniža nivoje stresnih hormonov, pomirja in navdaja z dobrim počutjem. Je najboljše zdravilo za telo in duha. Zato pojdite ven v gozd, na travnik, ob reko ali potok, v hribe… In dovolite, da vas pozdravi narava.

Prirejeno po:  The Zoe Report