7 napotkov za manj stresa in skrbi

7 napotkov za manj stresa in skrbi (foto: Profimedia) Profimedia
20. 2. 2011

Preveč skrbi in težav lahko poškoduje tudi človekovo zdravje. Zato moramo v življenju najti pravo ravnotežje med odgovornostjo in sproščenostjo. Poskusite – povsem preprosto je.

1. Začnite se ceniti

Svoje slabosti poznamo vsi, kaj pa dobre stvari? Da bi se videli v pravi luči, bi se morali gledati z očmi dobrega prijatelja. Kaj vidi? Lep nasmeh? To, da vam lahko zaupa? Pogum, da vedno poveste vse na glas? To je vendar odlično! Občudujte se zaradi vsega tega.

2. Zabavne neumnosti

Dve minuti smeha na dan sta tako koristni kot 20 minut teka – smeh je za dušo in telo. Poleg tega nas bodo zapustili negativni občutki in misli. Zakaj se ne bi vsak dan nasmejali vsaj eni neumnosti – tako kot otroci. Če ne gre drugače, si v videoteki izposodite kakšno novo komedijo.

3. Udarite po mizi

Ljudje so pogosto v zmoti, češ da se ne smejo razburjati, saj bodo tako izgubili svojo sproščenost. Narobe! Prav jeza, bes, vse, kar vas tišči, mora sproščeno na plan, ne sme umetno zastajati v vašem telesu. Dajte si duška, udarite po mizi in povejte na glas, kaj si resnici mislite.

4. Postavljajte vprašanja

Ko gre nekaj narobe, smo vedno povsem iz sebe. Ampak zakaj se ne bi enkrat le umirili in se vprašali: Kaj bi bilo v resnici narobe, če se kakšna stvar ne bi izšla? Kaj bi se zgodilo v najslabšem primeru? Navadno veliko manj, kot bi si človek mislil.

5. Bodite prijazni – predvsem do sebe

Pravzaprav je neverjetno, kolikokrat smo neprijazni in grobi tudi do samega sebe. Svoje občutke povsem pustimo ob strani in gremo prek vseh svojih zmožnosti. Če vam bo uspelo biti prijaznejši do sebe, boste tudi sicer našli več sproščenosti. Zato si sem in tja na glas ponovite: Moram paziti nase, moram biti prijazna do sebe!

6. Kaj je zame pomembno?

Seveda je res, da človeka osrečuje, ko naredi nekaj dobrega za druge. A vseeno ne smemo misliti le na druge. Zakaj ne bi odkrili, kaj zares radi počnemo, kaj je za nas zares pomembno. Tako prija!

7. Ustavite vrtiljak v glavi

Sem bila dovolj dobra? Ali sem to prav naredil? Kako bo jutri? Zakaj je to rekel? Ves čas nam po glavi krožijo vprašanja, ki pa resnici niso tako pomembna, samo utrujajo nas. Raje si rezervirajte čas le zase, eno uro na teden posvetite le sebi. Vrtiljaku v glavi preprosto recite – STOP!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri