7 pogostih vrst osebnosti lažnivcev (gotovo lahko prepoznate vsaj eno)

7 pogostih vrst osebnosti lažnivcev (gotovo lahko prepoznate vsaj eno) (foto: Profimedia) Profimedia
17. 3. 2023

Laganje je vedenje, ki se ga posamezniki poslužujejo, ker želijo podati lažno informacijo in prikriti resnico. Nekateri lažejo pogosto, drugi se laži poslužujejo le v redkih primerih.

Katere so pogoste vrste osebnosti lažnivcev?

Patološki lažnivci

Patološki lažnivci so posamezniki, ki navadno lažejo brez očitne motivacije ali jasnega razloga. Pogosto imajo neobvladljivo potrebo po izrekanju laži zato, da bi pridobili pozornost, se izognili odgovornosti ali celo manipulirali in nadzorovali druge. Načeloma lahko lažejo o čemer koli, od majhnih in nepomembnih do pomembnih stvari. Pogosto si izmišljujejo zgodbe, ki v resničnosti nimajo nobene podlage.

Kompulzivni lažnivci

Kompulzivno laganje je vedenje, za katero je značilno pogosto pripovedovanje laži, tudi kadar za to ni očitne koristi ali namena. Lahko je simptom različnih psiholoških stanj, kot sta antisocialna osebnostna motnja in narcistična osebnostna motnja. Kompulzivni lažnivci lahko lažejo iz različnih razlogov, na primer zato, da bi pridobili pozornost ali se izognili odgovornosti. Lahko lažejo tudi iz navade ali zato, ker imajo v določenih situacijah težave pri prepoznavanju resnice.

Priložnostni lažnivci

Priložnostni lažnivci so tisti, ki lažejo občasno, večinoma zaradi malenkosti, kot je izogibanje zadregi ali izhod iz neprijetne situacije. Pogosto pa so takšne laži namenjene temu, da bi zaščitili sebe, ne pa da bi povzročili škodo komu drugemu.

Narcistični lažnivci

Narcistični lažnivci so manipulativni, zahrbtni in nagnjeni k uporabi laži za pridobivanje moči in nadzora nad drugimi. Pogosto jih je težko prepoznati, saj so izjemno uglajeni lažnivci in imajo svojevrsten šarm in karizmo. Za te posameznike so pogosto značilni izjemen občutek lastne pomembnosti, pomanjkanje empatije ter nagnjenost k manipuliranju in izkoriščanju drugih za lastno korist.

Običajni lažnivci

Običajni ali pogosti lažnivci so ljudje, ki lažejo stalno in brez obžalovanja. Lahko lažejo, da bi se izognili odgovornosti, zaradi manipulacije z drugimi ali zato, ker imajo težnjo po pozornosti. Prav tako se pogosto ne zavedajo posledic svojih laži in se večkrat laganja niti ne zavedajo. S svojo očarljivostjo in prepričljivim laganjem preslepijo mnoge ljudi.

Patetični lažnivci

Patetični lažnivci pogosto izrekajo laži, za katerimi ni pravega truda in se dajo hitro spregledati. Tovrstni lažnivci lažejo, da bi se izognili odgovornosti ali bi se izvlekli iz neprijetnega položaja. Brez težav jih prepoznate po njihovem vedenju, kot so pomanjkanje samozavesti ali zmedenost med sestavljanjem laži, ki nima ne repa ne glave.

Lažnivci belih laži

Bele laži veljajo za laži, ki so izrečene z dobrimi nameni in so namenjene temu, da bi sebe ali nekoga zaščitili pred bolečino ali sramoto. Lažnivci belih laži so ljudje, ki lažejo, da ne bi prizadeli ljudi ali poslabšali zapletene situacije. Bele laži se lahko izrečejo tudi z namenom ugajati ljudem, ohraniti odnos ali zaščititi skrivnosti nekoga drugega. 

Preverite tudi:
Smo lahko prijatelji z bivšim partnerjem? Da, a le, če izpolnjujemo TE pogoje!

Vir: 24sata.hr