7 stvari o katerih ljudje lažejo samim sebi

7 stvari o katerih ljudje lažejo samim sebi (foto: Profimedia) Profimedia
17. 6. 2017

V prvi vrsti bi morali biti iskreni do sebe, šele potem do drugih. Kadar zanikanja in namerno spregledane težave postanejo resni problemi, si o njih pogosto lažemo. Zakaj? Ker se bojimo soočenja. Preverite, o čem največkrat lažemo samim sebi.

Narcisizem lahko popravim

Če menite, da je partner, prijatelj ali druga bližnja oseba narcistična in ste prepričani, da se ob pravi količini ljubezni ter razumevanja lahko spremeni, odnehajte. Površinska, arogantna in brezčutna oseba se ne bo spremenila ne glede na vso ljubezen, ki jo dajete. Preden zapravite mesece in leta za spreminjanje osebe, se iz odnosa ostranite. V nasprotnem primeru vam bo žal, da je šlo toliko vloženega truda v nič. Za spremembo se mora odločiti posameznik sam.

Z eno vajo boste poskrbeli za zdravje celega telesa

Redno gibanje je seveda zdravo in priporočljivo, zato je hvale vredno, če si zanj vzamete dovolj časa. Vendar to ni izgovor, da zvečer pojeste celo škatlo piškotov. Ena vaja ne bo preobrazila vaše postave in vas osvobodila odvečnih kilogramov, prav tako morate poleg tega tudi zdravo jesti. Priporočljivo je, da dnevno posežete po sadju, zelenjavi, pustih beljakovinah in se ustrezno hidrirate. Tu ni nobenih bližnjic.

Ljudi lahko spremenite

Nemogoče in nepravilno je, da skušate nadzorovati in popraviti lastnosti, ki vas pri določeni osebi motijo ali jih ne cenite. Ljudje si o tem pogosto lažemo. Mislite, da lahko spreobrnete sebičnega prijatelja, prepričate partnerja, da preneha z alkoholom in izboljšate svet na splošno. Tu velja enako pravilo kot pri prvi točki: ljudje se spremenijo takrat, ko sami tako želijo in ne, ko se vi odločite posredovati.

prijatelj

Vsako situacijo lahko nadzorujete

Nekaterih stvari v življenju ne morete nadzorovati. Sonce ne bo posijalo kljub temu, da po nalivu hodite brez dežnika, sestanek se bo vseeno zgodil, čeprav ga raje ne bi imeli, cene goriva se bodo podražile ne glede na jezne pritožbe. Namesto, da se trudite za stvari, na katere nimate vpliva, razmislite o tistih, ki jih lahko spremenite. Sestavite seznam stvari, pri katerih lahko prevzamete nadzor in to tudi storite. Ko vas spet ujame dež, pa se nasmehnite in skačite po lužah, saj oblakov ne morete pregnati (vsaj tistih pravih ne).

Nimam dovolj časa

Vedno je čas za stvari, ki so resnično pomembne. Opustite izgovor in razmislite o prednostnih nalogah. Osredotočite se nanje in prenehajte s tistim, kar le krade vaše minute. Ko boste razčistili, kakšni so vaši cilji in kaj želite v prihodnosti doseči, bo jasno, čemu morate reči da in čemu ne.

Varčeval/a bom v starejših letih

O svojem finančnem stanju raje ne govorimo, tudi sami s seboj največkrat ne bi. Zatiskamo si oči pred tem, koliko dejansko znesejo vsi stroški konec meseca in kaj bi si zares lahko privoščili glede na višino dohodka. Namesto tega varčujte že od mladosti in ne le takrat, ko se obeta večji nakup. Denar bo prišel še kako prav, poleg tega nikoli ne veste, kdaj nastopi stiska.

Nisem zasvojen/a

Mogoče ne pijete alkohola in ne jemljete drog, vendar na vas prežijo novodobne zasvojitve: sladkor, nakupovanje, gledanje nadaljevank, uporabljanje pametnega telefona … Kadarkoli si ponavljamo »saj ni tako hudo«, lahko ogrozimo svoje zdravje. Največkrat se s problemom ne soočimo, ker se bojimo, da bo preveč boleče. Tudi to je eden izmed znakov, da vse ni tako, kot bi morali biti. Zberite pogum in poiščite pomoč.  

Preberite tudi: